Γενεύη
Έπειτα από συνομιλίες που κράτησαν 10 και πλέον ώρες στη Γενεύη για το συριακό χάος, οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέγραψαν μεν κάποια πρόοδο με στόχο την παύση των εχθροπραξιών, όμως ο στόχος παρέμεινε άπιαστος.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αλλά η περιπλοκότητα της κρίσης, ένα μόνο από τα σημάδια της οποίας είναι η εν εξελίξει επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων, κρατά στην παρούσα φάση αρκετά χαμηλές τις προσδοκίες για διέξοδο.

Τουλάχιστον, επί του συριακού εδάφους, έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση αμάχων από την Νταράγια, την οποία ελέγχουν για τέσσερα χρόνια οι αντικαθεστωτικοί και υπό πολιορκία από τον συριακό στρατό.

Στη Γενεύη, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας «συμφώνησαν πως κοινός στόχος είναι η επίτευξη εκεχειρίας» στη Συρία, ανέφεραν μετά τις διαβουλεύσεις -το πώς θα κλείσουν όμως οι όροι της μένει να αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, στις συναντήσεις διαπιστώθηκε «μόνο ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής».

Ένα από τα σημαντικότερα, και δύσκολα, σημεία φαίνεται να είναι η συνεννόηση στην στάση απέναντι στις διαφορετικές ομάδες που δρουν στο συριακό έδαφος. O ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στάθηκε στην «ανάγκη να διαχωριστούν» οι μαχητές από το «μέτωπο Αλ Νούσρα», που έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, από τους αντικαθεστωτικούς που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ακόμη μεγαλύτερη φαίνεται πως παραμένει η απόσταση όσον αφορά το ζήτημα των επιδρομών της συριακής αεροπορίας στο Χαλέπι: Η ρωσική πλευρά απέκλεισε απαγόρευση πτήσεων, με τον Λαβρόφ να λέει πως «δεν συζητούμε για το εάν θα σταματήσει κάποιος να κάνει πτήσεις, αλλά συζητούμε πώς θα καταπολεμήσουν αποτελεσματική τα αεροπορικά μέσα που βρίσκονται πάνω από το Χαλέπι την ISIS και το Αλ Νούσρα».

Κανείς από τους δύο ΥΠΕΞ όμως δεν έδωσε διευκρινίσεις για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στα επιμέρους: Οι τόνοι και των δύο ήταν ίδιοι και ουσιαστικά κινούνταν στο ότι έγιναν βήματα, αλλά ο δρόμος προς την επίτευξη του στόχου της συνολικής συμφωνίας για εκεχειρία είναι δύσκολος και αβέβαιος.

«Πλησιάζουμε, αλλά δεν θα βιαστούμε να κλείσουμε μία συμφωνία πριν διασφαλιστεί πως θα καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του συριακού λαού» ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν ουσιαστικά και οι δηλώσεις του ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ όσον αφορά την πορεία των διαβουλεύσεων: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να μειώσουμε τα σημεία στα οποία λείπει η κατανόηση και η εμπιστοσύνη, κάτι που είναι κατόρθωμα» είπε, συμπληρώνοντας πως «η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεγαλώνει μετά από κάθε συνάντηση».

Όσον αφορά τα στοιχεία στα οποία επιτεύχθηκε πρόοδος, κανένας από τους δύο δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ να λέει πως «δεν θέλουμε να κάνουμε ανακοινώσεις που δεν θα μπορούν να βρουν εφαρμογή, κανείς από τους δύο μας δεν θέλει ανακοινώσεις που είναι προδιαγεγραμμένες να αποτύχουν». «Θέλουμε μία συμφωνία που να μπορεί να λειτουργήσει» είπε.