H προέλαση τουρκικών στρατευμάτων στην πόλη Τσαραμπουλούς στη βόρεια Συρία δίνει νέα διάσταση στον πόλεμο και ενδέχεται να προκαλέσει νέα χτυπήματα από το Ισλαμικό Κράτος ή του Κούρδους στην Τουρκία.

Η επίθεση εναντίον πολιτών σε έναν τουρκικό γάμο, με αποτέλεσμα 54 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ήταν βέβαιο πως θα προκαλούσε την μήνη της Τουρκίας. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα ισχυρίζεται πως πίσω από το χτύπημα κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος. Και η απάντηση της ήταν σκληρή. Στρατιωτικές επιχειρήσεις εξελίσσονται με τη βοήθεια τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στην πόλη Τσαραμπουλούς στα σύνορα με την Συρία.

Ο Αντρέ Μπανκ, από το Ινστιτούτο Μελετών για την Εγγύς Ανατολή GIGA στο Αμβούργο, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio, δήλωσε πως η συμμετοχή της Τουρκίας με χερσαίες δυνάμεις αποτελεί νεοτερισμό. Και ο στόχος είναι διπλός. Από την μια πλευρά να απελευθερώσει την περιοχή από το Ισλαμικό Κράτος και από την άλλη πλευρά να συρρικνώσει την κουρδική παρουσία που είναι έντονη στην περιοχή. «Η Τουρκία θέλει να παρεμποδίσει την δημιουργία μιας περιοχής στα νότια σύνορα της που θα ελέγχεται και θα κυριαρχείται από τους Κούρδους» δηλώνει ο Γερμανός ειδικός.

Ο Αντρέ Μπανκ επισημαίνει πως οι Κούρδοι πράγματι έχουν καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες να καταλάβουν και να ελέγξουν περιοχές που είχε κατακτήσει το Ισλαμικό Κράτος, με αποτέλεσμα η Τουρκία να φοβάται την προέλαση των Κούρδων σε μια έκταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.


Διαλλακτικότερη η Άγκυρα

Η κατάσταση στην περιοχή είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους Κούρδους, τους οποίους όμως αντιμάχεται η Τουρκία, η οποία με την σειρά της πολεμάει τώρα με αποφασιστικότητα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Για τον Γερμανό αναλυτή πάντως, οι σημαντικότεροι παράγοντες στον πόλεμο είναι ο ρωσικός στρατός και το Ιράν, που στηρίζουν τα στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ.

H Tουρκία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η επέμβασή της στο συριακό έδαφος δεν είναι φυσικά αρεστή στην συριακή κυβέρνηση, η οποία έκανε λόγο για παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας, ωστόσο άκουσε ευχάριστα για πρώτη φορά την Άγκυρα να αποδέχεται ότι το καθεστώς Άσαντ μπορεί να παραμείνει για ένα μεταβατικό διάστημα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα, οι δηλώσεις αυτές είναι ένδειξη ότι η Τουρκία, κάτω από το βάρος των ρωσικών πιέσεων, της οικονομικής κρίσης και της τελευταίας απόπειρας πραξικοπήματος, προσπαθεί να φανεί πιο διαλλακτική και να ανοίξει διαύλους.

Ωστόσο εκτιμά πως ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει και θα προκαλέσει αντιδράσεις και νέα χτυπήματα στην Τουρκία από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά ενδεχομένως και από τους Κούρδους.

Όλιβερ Ράμε (DLF) / Μαρία Ρηγούτσου