Εν μέσω διαδοχικών πυρών βρέθηκε δύο φορές η αυτοκινητοπομπή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην επαρχία Άρτβιν της βορειοανατολικής Τουρκίας. Ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καλά στην υγεία του.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά, κατηγόρησε το ΡΚΚ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και ανέφερε ότι κατά το επεισόδιο τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες, ένας εκ των οποίων αργότερα εξέπνευσε.

Το επεισόδιο σημειώθηκε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή με τον Κιλιτσντάρογλου βρισκόταν καθ’ οδόν από τη γειτονική επαρχία του Καρς, όπου έφτασε ο ίδιος νωρίτερα αεροπορικώς, προς την περιοχή Αρντανούτς της επαρχίας Αρτβίν, όπου θα περιόδευε.

Αμέσως η φρουρά του κ. Κιλιτσντάρογλου ανταπέδωσε στα πυρά και ακολούθησε μάχη, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση και από στρατιωτικό ελικόπτερο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών ο τούρκος πολιτικός βρήκε καταφύγιο μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να επιστρέψει ο Κιλιτσντάρογλου και η συνοδεία του στη γειτονική πόλη Σαβσάτ, την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα και είχε εκφωνήσει λόγο. Κατά την επιστροφή του δέχτηκε και δεύτερη επίθεση και αναγκάστηκε για προστασία να μεταφερθεί με τεθωρακισμένο όχημα σε κτήριο της υπηρεσίας δημόσιων οδών.

Το CNNTurk μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν αντάρτη που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Κιλιτσντάρογλου εκτοξεύοντας ρουκέτα.

Συνεργάτης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποστήριξε πάντως ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν υπήρξε στόχος κάποιας επίθεσης, αλλά βρέθηκε μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, καθώς στην περιοχή είχαν ξεσπάσει νωρίτερα συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως. Ο ίδιος ο Κιλιτσνάρογλου πάντως, μιλώντας σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι κατά την αναχώρησή τους από την κωμόπολη Σάβσατ δεν είχαν ενημερωθεί για τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε με τον ηγέτη του CHP για να εκφράσει τη συμπαράστασή του και να καταδικάσει την επίθεση.

Η επαρχία του Άρτβιν, στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα στα σύνορα της Γεωργίας και στις ακτές του Πόντου δεν ανήκει γεωγραφικά στις περιοχές που κατοικούνται παραδοσιακά από τους Κούρδους. Ωστόσο, έχουν σημειωθεί στο παρελθόν επιθέσεις του ΡΚΚ, ενώ το τελευταίο διάστημα στις βόρειες επαρχίες της Τουρκίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους μικρότερες ένοπλες αριστερές ομάδες που έχουν υπογράψει προ μηνών συμμαχία με το ΡΚΚ.