Πρόσφατα ολοκλήρωσα μια περιοδεία δύο εβδομάδων με έξι στάσεις στον Ειρηνικό, ξεκινώντας με μια επίσκεψη στην 25η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού στη Χαβάη. Ηταν μια υπενθύμιση ότι ο αμερικανικός στρατός είναι σημαντικός για την ασφάλεια του Ειρηνικού.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα τον περασμένο αιώνα, οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν εκεί –όπως όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού –εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν την περιφερειακή σταθερότητα. Μετά τη στρατηγική στροφή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία κάνουν ακόμη περισσότερα.
Αν και η ασφάλεια στον Ειρηνικό συνδέεται συχνά με τις προσπάθειες της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού, ο στρατός ξηράς αναλαμβάνει όλο και σημαντικότερο ρόλο στην ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών. Σε μια εποχή όπου οι έξι από τους 10 μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και οι 22 από τις 27 χώρες της περιοχής έχουν αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων ως υπουργούς Αμυνας, η ανάγκη να επενδύσουμε στην αποστολή του αμερικανικού στρατού εκεί είναι εμφανής.
Στη Χαβάη στρατιώτες από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη συμμετείχαν για 36η χρονιά σε κοινές ασκήσεις. Από τους νεότερους οπλίτες ως τους εμπειρότερους στρατηγούς, οι αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τους ομολόγους τους και υπερηφάνεια για την κοινή τους αποστολή για την ασφάλεια. Με αυτή την έννοια, οι στρατιώτες αυτοί λειτουργούν και σαν πρέσβεις της Αμερικής στην περιοχή.
Αντιμετωπίζοντας (και) τις φυσικές καταστροφές
Η συνεργασία του αμερικανικού στρατού με τη Μαλαισία είναι πιο πρόσφατη. Σε περίπτωση, ας πούμε, μιας φυσικής καταστροφής στον Ειρηνικό, οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μαλαισία θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να σωθούν χιλιάδες ζωές σε μια κοινή αντιμετώπιση κρίσης.
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να διατηρούμε και να ενισχύουμε τη δέσμευσή μας στον Ειρηνικό, ακόμη και όταν οι αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν να φέρνουν εις πέρας απαιτητικές αποστολές σε άλλα σημεία του κόσμου. Ενας τρόπος που βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης είναι η χρήση των εκ περιτροπής ταξιαρχιών.
Στο Καμπ Κέισι στη Νότια Κορέα γευμάτισα με στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Ιππικού που είχαν εκπαιδευτεί επί εννέα μήνες στο Φορτ Χουντ του Τέξας προτού υπηρετήσουν επί εννέα μήνες στην Κορέα. Στη διάρκεια αυτών των μηνών η ετοιμότητά τους θα ενισχυθεί λόγω της ποιοτικής εκπαίδευσης που θα λάβουν με τους εταίρους τους του κορεατικού στρατού.
Ενας άλλος τρόπος για να διατηρεί ο αμερικανικός στρατός ευελιξία, αντοχή και βάθος στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι φυλάσσοντας στρατηγικά αποθέματα κρίσιμου εξοπλισμού στο έδαφος συμμάχων. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, ο αμερικανικός στρατός έχει 100 πλοία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διανείμουν εφόδια γρήγορα σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ή άλλου απροόπτου.
Εμαθαν να πολεμούν σε σχηματισμό με ρομπότ
Ο αμερικανικός στρατός επιδιώκει τακτική ανανέωση στον Ειρηνικό. Αν και ο προϋπολογισμός μας για εκσυγχρονισμό είναι χαμηλότερος από άλλων αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας γρήγορα και να εξοπλιζόμαστε με την τελευταία τεχνολογία. Γι’ αυτό, για παράδειγμα, στρατιώτες έμαθαν να πολεμούν σε σχηματισμό με ρομπότ στη Χαβάη και πραγματοποιήσαμε διμερή εκπαίδευση με μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα στη Μαλαισία.
Ενα άλλο στοιχείο της ανάμειξής μας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας σε δύσκολα περιβάλλοντα. Πραγματοποιούμε ασκήσεις στην Αλάσκα που αναπτύσσουν τις ικανότητές μας σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες –ικανότητες που θα εξασφαλίσουν ότι η Αρκτική δεν θα γίνει αμφισβητούμενη περιοχή. Και μέσω της εκπαίδευσής μας στη Χαβάη και στη Μαλαισία, έχουμε ενισχύσει την ικανότητά μας να πολεμάμε σε περιβάλλον ζούγκλας.
Ο αμερικανικός στρατός έχει ευρύ φάσμα αποστολών και υποχρεώσεων. Από τη Χαβάη ως το Γκουάμ, τη Βορειοανατολική Ασία και τη μεθόριο της Αλάσκας, παρέχει τη βάση για την ασφάλεια σε μια δυναμική περιοχή –φροντίζοντας και το μέλλον της Αμερικής εκεί.
Ο κ. Eric K. Fanning είναι υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Στρατού Ξηράς.

HeliosPlus