Δεκάδες άτομα έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για «46 νεκρούς, μέλη του Ισλαμικού Κράτους», ενώ οι τοπικές κουρδικές Αρχές κάνουν λόγο για 29 αμάχους νεκρούς, ενώ τονίζουν ότι περισσότεροι από 3.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τζαραμπλούς.

Συνολικά 3.000 πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης εκστρατεία που έχει στόχο την εκδίωξη των μαχητών από την Τζαραμπλούς, πλήττοντας 81 στόχους σε 294 εξόδους που πραγματοποίησαν προς την πόλη.

Παράλληλα, ομάδα επίλεκτων του Στρατού και τεθωρακισμένα πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία.

Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τεσσάρων χωριών στη βόρεια Συρία (πρόκειται για τα χωριά Κέκλιτσε, Κιβιρτσίκ, Ελβανίγιε και Γκιγκιντσίκ).

Η αποστολή ονομάζεται «Ασπίδα του Ευφράτη».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, 20 τανκς και σχεδόν 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού προελαύνουν προς την πόλη Τζαραμπλούς.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές και η Δαμασκός καταδικάζουν την επιχείρηση, λέγοντας ότι συνιστά εισβολή στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η επιχείρηση έχει σκοπό την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορα, αλλά θα πλήξει την κουρδική οργάνωση PYD, εάν δεν μετακινηθεί προς τα ανατολικά του Ευφράτη.

Στήριξη από την Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ προσέφεραν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους , δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

Η χρονική συγκυρία της τουρκικής επιδρομής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται την ώρα που φθένει στην Αγκυρα ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Επίσης, στην Άγκυρα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασούτ Μπαρζανί, ο οποίος συναντήθηκε, την Τρίτη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.