Εντονες αντιδράσεις προκαλούν στη Γαλλία οι διαδοχικές αποφάσεις δήμων να απαγορεύσουν το μπουρκίνι στην παραλία. Μετά τις Κάννες και τον δήμο του Βιλνέβ-Λουμπέ, ακόμη έξι πόλεις προχώρησαν σε απαγόρευση του ολόσωμου μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες στην παραλία.

Ο δήμαρχος Λιονέλ Λουκά ήταν ο τρίτος που απαγόρευσε το μπουρκίνι στον δήμο του, έπειτα από επεισόδια που ξέσπασαν στο Σισκό της Κορσικής, όταν τουρίστες που φωτογράφιζαν γυναίκες με μπουρκίνι δέχθηκαν επίθεση από άνδρες με καταγωγή από την περιοχή του Μαγκρέμπ. Επτά άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και πέντε άνδρες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», δύο δημοτικοί αστυνομικοί στις Κάννες χαρακτήρισαν «παραλογισμό» το γεγονός ότι στις συνήθεις παραβάσεις προστίθενται τώρα και τα «θρησκευτικά αδικήματα». Στη Νίκαια όμως, όπου τον περασμένο μήνα 85 άτομα σκοτώθηκαν όταν ένας οδηγός φορτηγού, επικαλούμενος μεταξύ άλλων το «τζιχάντ», παρέσυρε εσκεμμένα το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην προβλήτα της πόλης για τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλλης, η διάθεση είναι διαφορετική. «Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα που και εσείς ο ίδιος καταδικάζετε;» ρώτησε ο δεξιός δήμαρχος Κριστιάν Εστροζί, απευθυνόμενος προς τον γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, αναφορικά με το θέμα των μπουρκίνι.
Βαλς: «Στηρίζω τους δημάρχους
που επέβαλαν απαγορεύσεις»
«Το μπουρκίνι δεν είναι μία νέα μόδα στα μαγιό. Είναι έκφραση ενός πολιτικού σχεδιασμού εις βάρος της κοινωνίας, ο οποίος έχει τις βάσεις του στην καταπίεση των γυναικών (…). Καταλαβαίνω τους δημάρχους που, σε αυτή τη στιγμή έντασης, ψάχνουν να βρουν μία λύση για να αποτρέψουν τα προβλήματα στη δημόσια τάξη. Υποστηρίζω εκείνους που έχουν επιβάλει απαγορεύσεις» δήλωσε ο Βαλς από τη Μασσαλία την περασμένη εβδομάδα.
Οι αντιδράσεις για το μπουρκίνι στη Γαλλία μπορεί να μοιάζουν κοινότοπες αλλά όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», για τους Γάλλους είναι σημαντικό να υπερασπίζονται τη βαθιά ριζωμένη στην Ιστορία κοσμική φύση του κράτους τους. «Τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ειδικά στις αγγλοσαξονικές χώρες, απλώς δεν μπορούν να κατανοήσουν τη γαλλική παράδοση στην απαγόρευση της μαντίλας» έγραψε η «Λε Φιγκαρό».
Οι αντιδράσεις για τα μπουρκίνι κλιμακώνονται τώρα, αλλά δεν είναι καινούργιες. Ξεκίνησαν το 2014, στο διαμέρισμα της Εσόν, κοντά στο Παρίσι, όταν ο δήμος τα απαγόρευσε σε μία αστική παραλία. Ο «Σύλλογος κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία» (CCIF) υπέβαλε ένσταση στο δικαστήριο και κέρδισε. Οι δημοτικές Αρχές επανέφεραν την απαγόρευση αλλά στη συνέχεια ο CCIF υπέβαλε δεύτερη επιτυχημένη ένσταση. Από τη στιγμή που η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές, ξεκινώντας από την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» τον Ιανουάριο του 2015, «οι Γάλλοι αναρωτιούνται πόσα ακόμη μπορούν να αντέξουν και προετοιμάζονται για περισσότερα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα δρακόντεια μέτρα ενθαρρύνουν τον ρατσισμό, απομονώνουν τη μουσουλμανική κοινότητα και τη ριζοσπαστικοποιούν» αναφέρει ο «Guardian».
«Τι θα γίνει μετά:
Θέλουν να γίνουμε αόρατοι…»

«Πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγουμε τον προσηλυτισμό που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για θρησκευτικό ένδυμα. Τίποτε στο Κοράνι δεν σου λέει ότι πρέπει να φοράς μπουρκίνι. Το να το χρησιμοποιεί κανείς ως δικαιολογία είναι ιδεολογική πρόκληση, δεδομένων των επιθέσεων που έχουμε υποστεί, δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε» δήλωσε ο δήμαρχος του Βιλνέβ-Λουμπέ, Λιονέλ Λουκά.
«Είναι τρελό» είπε στον «Guardian» η Γκάντα, μία μουσουλμάνα που ζει στο Σεν Λοράν ντι Βαρ, μεταξύ του Βιλνέβ-Λουμπέ και της Νίκαιας. Η φίλη της, φορώντας το μπουρκίνι της –που δεν έχει απαγορευτεί ακόμη εκεί –προτίμησε να πάει για μπάνιο αντί να σχολιάσει. Ο Ουαλίντ Ρεζγκούλ διαμαρτυρήθηκε: «Τί θα γίνει μετά; Θα απαγορευτούν τα σινεμά και τα πάρκα για τους μουσουλμάνους; Θέλουν να γίνουμε αόρατοι…». Αλλά η Σαλίχα Τιριέ, μουσουλμάνα που ζει στις Κάννες, είπε: «Μετά τη θηριωδία στη Νίκαια πρέπει να συνέλθουμε, να μη μας παρασύρει ο θυμός. Μπορεί η απαγόρευση του μπουρκίνι να είναι κάτι καλό για εμάς».

HeliosPlus