Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2017.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Σαρκοζί ανέφερε: «Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ένιωσα ότι έχω τη δύναμη να ηγηθώ αυτής της διαμάχης, σε μία ταραγμένη περίοδο της ιστορίας μας».

Ο 61 ετών Σαρκοζί έχασε το 2012 την προεδρία από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αποδείχθηκε ιδιαίτερα μη δημοφιλής.

Ο Σαρκοζί, πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012.

Αν και απολαμβάνει ακόμα τη στήριξη μεγάλου μέρους της Δεξιάς, δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός σε μεγάλη μερίδα των Γάλλων. Όπως σημειώνει ο Guardian, πολλοί τον αποκαλούσαν «πρόεδρο των πλουσίων», ενώ η Γαλλία που άφησε πίσω του ο Σαρκοζί είχε πολύ περισσότερους άνεργους από αυτή που παρέλαβε.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά ότι η ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα θα ενισχύσουν τις πιθανότητές του να βρεθεί και πάλι στο «τιμόνι» της Γαλλίας.

«Μάς έχει κηρυχθεί πόλεμος» δήλωσε πρόσφατα ο Σαρκοζί. «Πόλεμος. Η Γαλλία δεν πρέπει να δείξει έλεος, πρέπει να σπρώξει αυτόν τον φόβο προς την άλλη πλευρά» τονίζει.

Ο υποψήφιος για την προεδρία προωθεί ατζέντα σκληρών μέτρων -πιο σκληρά από την ατζέντα του 2012- για Ισλάμ, μεταναστευτικό και θέματα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια να «κλέψει» ψήφους από τη Μαρίν Λεπέν.

Συγκεκριμένα, ο Σαρκοζί προτείνει τον περιορισμό των δικαιωμάτων που αφορούν την γαλλική ταυτότητα για παιδιά που έχουν γεννηθεί από ξένους γονείς, απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας σε πανεπιστήμια, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και την απαγόρευση εναλλακτικών γευμάτων στα σχολεία (όπου υπάρχουν γεύματα που δεν περιλαμβάνουν χοιρινό).