Η Ευρώπη «δεν έχει τελειώσει» μετά το Brexit, διαμήνυσε ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη Τύπου επί του αεροπλανοφόρου «Garibaldi», στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Βεντοτένε, έχοντας στο πλευρό του την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Φόρο τιμής στον «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι απέτισαν οι τρεις ηγέτες με συμβολική επίσκεψη στον τάφο του πριν προσέλθουν σε συνομιλίες.

«Πολλοί πίστεψαν μετά το Brexit ότι η Ευρώπη τελείωσε. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, λίγο προτού παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γάλλο πρόεδρο, με επίκεντρο τα ευρωπαϊκά βήματα μετά την ψήφο-σοκ του Brexit.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη, ανεργία των νέων και προσφυγικό.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, είναι ο κατακερματισμός, η διαίρεση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση των τριών ηγετών στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα και η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του του δείπνου εργασίας.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, η καγκελάριος είπε ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν».

Τέλος, εξήρε τις μεταρρυθμίσεις Ρέντσι στην Ιταλία, λέγοντας ότι αποτελούν «ακρογωνιαίους λίθους για ένα βιώσιμο μέλλον».

Πριν τις συνομιλίες οι Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ απέτισαν φόρο τιμής στον «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι με συμβολική επίσκεψη στον τάφο του στο μικρό ιταλικό νησί Βεντοτένε, απέναντι από τη Νάπολη.

Ο Αλτιέρο Σπινέλι, μαζί με τους Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι, το 1941, εξόριστος στο Βεντοτένε, συνέγραψε το «Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται η κύρια βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.

Η κίνηση των τριών ηγετών να επισκεφθεί τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο, σημειώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews υπογραμμίζει ότι κατά την τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.


Η Ευρώπη συνεχίζει μετά το Brexit, το μήνυμα Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας

Επίδειξη όχι μόνο ενότητας αλλά και βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά την ψήφο για Brexit είναι η τριμερής συνάντηση μεταξύ του ιταλού πρωθυπουργού, του γάλλου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου στο νησί Βεντοτένε, απέναντι από τη Νάπολη τη Δευτέρα.

Μεγάλες ανακοινώσεις δεν αναμένονται -για αρκετούς λόγους που σχετίζονται με την «κατάσταση αναμονής» στην οποία βρίσκεται η ΕΕ- ενώ η ίδια η συνάντηση συνοψίζει τη θέση στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι οι τρεις ηγέτες, με τον καθένα να αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις.

Το νησί επιλέχθηκε για το συμβολικό ρόλο που θεωρείται ότι έχει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση: Από τη φυλακή του, οι Ερνέστο Ρόσι και Αλτιέρο Σπινέλι είχαν καλέσει το 1941 με το «μανιφέστο» τους σε ευρωπαϊκή ενοποίηση -οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν μάλιστα στεφάνι στον τάφο του Σπινέλι στο νησί, υπογραμμίζοντας το μήνυμα που θέλουν να στείλουν.

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται από τις τρεις ηγεσίες ως ένα από τα πολλά στάδια στην εν εξελίξει διαδικασία «επανεξέτασης» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά το σοκ της βρετανικής ψήφου για έξοδο. Ακόμη και η διαδικασία του Brexit ωστόσο φαίνεται ότι καθυστερεί -και ακόμη περισσότερο αναμένεται να τραβήξει αυτή η αναζήτηση κατεύθυνσης της υπόλοιπης ΕΕ.

Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία της Ιταλίας και ο ιταλός πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως η Ρώμη καλείται, ειδικά μετά την απόφαση του Λονδίνου για αποχώρηση, να ενισχύσει το ρόλο που έχει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο -αλλά και την επιδίωξη μεγαλύτερης «ευελιξίας» στο οικονομικό πεδίο, με πιο επείγον, λόγω της συγκυρίας, το τραπεζικό τοπίο.

«Χρειάζεται επανεκκίνηση των επενδύσεων, η συζήτηση για τη λιτότητα έχει προξενήσει μόνο ζημιά στην Ευρώπη» είπε την παραμονή της συνάντησης ο Ρέντσι μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο ιταλός πρωυθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε άλλα ζητήματα που ενώνουν περισσότερο τους τρεις ηγέτες, όπως το προσφυγικό: «Το μεταναστευτικό δεν είναι ιταλικό, αλλά ευρωπαϊκό» είπε, για να τονίσει ότι, παρά το πολιτικό κόστος, «όταν βλέπω ένα παιδί να κινδυνεύει να πνιγεί, σκέφτομαι ότι αυτό το παιδί πρέπει να διασωθεί».

Η ιταλική ηγεσία βρίσκει κοινό έδαφος με την γαλλική ηγεσία στο πώς θέλει να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Το Παρίσι προσέρχεται μεν με έναν αρκετά αποδυναμωμένο Ολάντ (λιγότερο από χρόνο πριν τις επόμενες γαλλικές εκλογές, φαντάζει αρκετά δύσκολο το ενδεχόμενο επανεκλογής του), αλλά με θέσεις για οικονομικά μέτρα επέκτασης -αλλά και διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ»- και απομάκρυνση από τη λιτότητα, κάτι στο οποίο ωστόσο το Βερολίνο δεν έχει την ίδια προσέγγιση.

Επιπλέον, ενδεικτικό είναι ότι συγκεκριμένα για την Άνγκελα Μέρκελ ανοίγει μία εβδομάδα συναντήσεων με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες και, κυρίως, από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανατολικά του Βερολίνου, έχουν ενισχυθεί οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις (μαζί με ξενοφοβικές τάσεις, που χρησιμοποιούν και το προσφυγικό για να αντλήσουν το δυναμική) και η γερμανική ηγεσία θέλει να αποφύγει κάθε τι που θα κατέληγε να ενισχύσει τέτοιες φυγόκεντρες τάσεις.

Έτσι, η συγκυρία δείχνει γιατί το Βερολίνο επιμένει σε «καλύτερη, όχι περισσότερη Ευρώπη» σε αυτήν τη χρονική στιγμή, αποφεύγοντας κινήσεις που θα έμοιαζαν απότομες. Και σε κάθε περίπτωση, και οι τρεις ηγέτες βρίσκονται για τους δικούς τους λόγους σε στάση εκλογικής αναμονής – έστω κι αν ο ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να αρχίσει να αποσυσχετίζει το επικείμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές με το πολιτικό σκηνικό στη Ρώμη.