Την στάση της υπερασπίστηκε, μετά την ενόχληση της Άγκυρας, η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μαργκό Βάλστρεμ μετά το tweet της που επέκρινε την Τουρκία για τη δικαστική απόφαση σε σχέση με τις καταδίκες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Το ζήτημα με την Στοκχόλμη, ανάλογο του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας και Αυστρίας το Σαββατοκύριακο, είχε ξεκινήσει μετά από tweet της Βάλστερμ που έγραφε ότι «η τουρκική απόφαση να επιτραπεί το σεξ με παδιά κάτω των 15 πρέπει να ανακληθεί, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη, όχι λιγότερη, προστασία από τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση».

Η Βάλστρεμ αναφερόταν στην ανατροπή από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο του νόμου που αντιμετώπιζε ως σεξουαλική κακοποίηση κάθε σεξουαλική πράξη με παιδιά κάτω των 15 ετών, δίνοντας στην κυβέρνηση διορία έξι μηνών να διορθώσει το σημείο (κάνοντας διάκριση μεταξύ κακοποίησης με θύματα εφήβους και μικρότερες ηλικίες). Η ηλικία συναίνεσης δεν επηρεάζεται από την απόφαση και μένει στα 18.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είχε εκφράσει την ενόχλησή του, εντάσσοντας μάλιστα το tweet της Βάλστρομ σε «εκστρατεία λάσπης που ξεκίνησε από την Αυστρία, την πρωτεύουσα του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».

Μετά την τουρκική ενόχληση, η Βάλστρομ μίλησε στη σουηδική τηλεόραση STV και υπερασπίστηκε την στάση της. «Το σκεπτικό πίσω από το tweet μου ήταν ότι υπονομεύεται η προστασία των ανηλίκων» είπε.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία περιμένει συγγνώμη απάντησε: «Γιατί να ζητήσω συγγνώμη, επειδή υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ανηλίκων;».

«Αναφερόμουν στην απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και συζήτησα το θέμα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών» είπε.