«Οταν ξέσπασαν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του ρώσου προέδρου στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2011, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ποιος σκεφτόταν ότι ήταν πραγματικά πίσω από αυτές: η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Είναι μια βαθιά αντιπάθεια που κρατάει ως σήμερα» γράφει το Politico σε άρθρο με τίτλο «Γιατί ο Πούτιν μισεί τη Χίλαρι». Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο:
Με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τον Πούτιν ότι είχε στήσει τις πρόσφατες εκλογές, ο ρώσος ηγέτης σήκωσε ένα οργισμένο δάχτυλο εναντίον της Κλίντον, η οποία είχε εκδώσει μια δήλωση με οξεία κριτική για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Εκείνη μίλησε για νοθεία και ένας οργισμένος Πούτιν είπε δημοσίως ότι η Κλίντον έδωσε «σήμα» προς τους διαδηλωτές που εργάζονταν «με την υποστήριξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ» για να υπονομεύσουν την εξουσία του.

Πέντε χρόνια αργότερα ο Πούτιν μπορεί να θέλει να πάρει εκδίκηση. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη μεταξύ ορισμένων εμπειρογνωμόνων ασφαλείας του κυβερνοχώρου: λένε ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση στον διακομιστή e-mail της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία έσπειρε σύγχυση και διαφωνίες στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών καθώς αποκάλυψε ότι ο κομματικός μηχανισμός στήριξε υπόγεια την Κλίντον υπονομεύοντας τον Μπέρνι Σάντερς.

Η «βεντέτα» κρατάει τουλάχιστον από το 2011

Ενώ το εκκολαπτόμενο ειδύλλιο του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι γνωστό –οι δύο άνδρες έχουν ανταλλάξει λόγια θαυμασμού ο ένας για τον άλλον και έκαναν έκκληση για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας -, η εχθρότητα του Πούτιν προς την Κλίντον δεν κρύβεται. Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που εργάστηκαν για την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας λένε ότι ο Πούτιν έγινε έξαλλος με την Κλίντον τον Δεκέμβριο του 2011 διότι η νυν υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε με σκληρούς χαρακτηρισμούς τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία –και μάλιστα ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου γνωστοποίησε άμεσα την οργή του στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Τονίζουν ότι ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του γνώριζαν επίσης πολύ καλά πως, αν και εκτελούσε την πολιτική του Ομπάμα για «επανεκκίνηση» της πολιτικής με τη Ρωσία, η Κλίντον τήρησε μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα από άλλους στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και λένε ότι ο Πούτιν βλέπει την Κλίντον ως ισχυρή υπέρμαχο των πολιτικών για «αλλαγή καθεστώτος», κάτι που ο ρώσος ηγέτης θεωρεί σοβαρή απειλή για την επιβίωσή του.

«Δεν έχει ψυχή» ο πράκτορας της KGB

Ούτε η Κλίντον έκρυψε ποτέ την περιφρόνησή της για τον Πούτιν. Ως γερουσιαστής το 2008 αστειεύτηκε για τη διάσημη δήλωση του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους, ότι είχε δει την «ψυχή» του Πούτιν. Η Κλίντον είπε ότι επειδή ο Πούτιν ήταν πράκτορας της KGB «εξ ορισμού δεν έχει ψυχή».
Κατά την άφιξή της στην κυβέρνηση Ομπάμα το 2009, σε μια στιγμή εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για την εισβολή του 2008 στη Δημοκρατία της Γεωργίας, η Κλίντον είχε επιφορτιστεί με την εφαρμογή της πολιτικής του Ομπάμα για «επαναφορά» των σχέσεων με τη Μόσχα, μια προσπάθεια συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, αν και οι δύο πλευρές αναγνώριζαν παράλληλα άλυτες διαφορές σε μια σειρά θέματα.
Αλλά τίποτε δεν εξόργισε τον Πούτιν όσο η δήλωση της Κλίντον για τις βουλευτικές εκλογές του 2011 στη Ρωσία, η οποία παρήγαγε πολυάριθμες κατηγορίες για απάτη και νοθεία υπέρ των συμμάχων του Πούτιν.
Σε μια διάσκεψη στη Λιθουανία η Κλίντον εξέδωσε επικριτική δήλωση λέγοντας ότι ο ρωσικός λαός «αξίζει να ακουστεί η φωνή του και να καταμετρηθούν οι ψήφοι του και αυτό σημαίνει ότι του αξίζουν δίκαιες, ελεύθερες, διαφανείς εκλογές και ηγέτες που να είναι υπόλογοι στον λαό».
Ορισμένοι αξιωματούχοι του Ομπάμα αισθάνθηκαν ότι ήταν μια προκλητική δήλωση που ξεπέρασε τα όρια.
Σίγουρα προκάλεσε τον Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε αμέσως τους αντιπάλους του ότι οργανώνονται με χρήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το αν ο Πούτιν πίστευε πραγματικά ότι η Κλίντον σχεδίαζε την ανατροπή του είναι ένα άλλο ζήτημα. Αλλά έχει επανειλημμένως επικρίνει τις ΗΠΑ για τις πολιτικές «αλλαγής καθεστώτος» που ανέτρεψαν εξουσιαστές και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ και της Λιβύης, πολιτικές που υποστήριξε σθεναρά η Κλίντον.
Από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση η Κλίντον έκανε σκληρά σχόλια για τον Πούτιν, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τότε η Κλίντον έφτασε να συγκρίνει τη δράση του Πούτιν «με ό,τι έκανε ο Χίτλερ στη δεκαετία του ’30».

HeliosPlus