Νέο βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στην εκκλησία στη Νορμανδία να καλεί τους μουσουλμάνους να καταστρέψουν τη χώρα έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο βίντεο, ο 19χρονος Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίρ Πετιζάν, που έχει επίσημα αναγνωριστεί ως ένας από τους δύο άντρες που εισέβαλαν σε εκκλησία στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ανάγκασαν τον ιερέα να γονατίσει και του έκοψαν τον λαιμό, απευθύνεται άμεσα στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

«Οι καιροί έχουν αλλάξει. Θα υποφέρετε αυτά που υποφέρουν οι αδερφοί μας και οι αδερφές μας. Θα καταστρέψουμε τη χώρα σας» λέει ο άντρας που το πρακτορείο Amaq ισχυρίζεται είναι ο Πετιζάν στο βίντεο.

«Αδερφοί μου, βγείτε στους δρόμους με μαχαίρια, με οτιδήποτε χρειάζεται, επιτεθείτε τους, σκοτώστε τους μαζικά» λέει, καλώντας τους μουσουλμάνους να επιτεθούν στους συμμάχους των διεθνών συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούν τους ισλαμιστές μαχητές στη Συρία.

Το Reuters δεν μπορούσε να επαληθεύσει άμεσα τη γνησιότητα του βίντεο.

Κρατείται σύρος πρόσφυγας ως ύποτπτος για την επίκθεση στην εκκλησία και τον φόνο του ιερέα

Ένας σύρος πρόσφυγας που διέμενε σε κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στη Γαλλία τέθηκε την Παρασκευή υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση τζιχαντιστών σε εκκλησία της Νορμανδίας, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Ο Σύρος συνελήφθη στην κεντρική Γαλλία. Είναι το τρίτο πρόσωπο που τίθεται υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία ενός ιερέα μέσα σε εκκλησία στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ (βορειοδυτική Γαλλία), δήλωσε δικαστική πηγή,

«Η φωτοτυπία ενός συριακού διαβατηρίου βρέθηκε στην κατοικία του Αντέλ Κερμίς (ενός από τους δράστες της επίθεσης) και οι ερευνητές θέλουν να μάθουν αν θα μπορούσε να είναι αυτός ο άνδρας», εξήγησε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Μεταξύ των άλλων προσώπων που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση είναι ένας Γάλλος, 30 χρονών, ο οποίος ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον του άλλου δράστη, του Αμπντέλ Μαλίκ Πετιζάν. Ο άνδρας, κάτοικος ανατολικής Γαλλίας, ενδιαφέρει τους ερευνητές που θέλουν να μάθουν «αν μπορούσε να γνωρίζει για ένα σχέδιο επίθεσης που είχε επεξεργαστεί ο δράστης», εξήγησε η πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Υπό προσωρινή κράτηση επίσης έχει τεθεί ένας 16χρονος ο αδελφός του οποίου, φίλος του Αντέλ Κερμίς, αναχώρησε για την περιοχή των ιρακινο-συριακών συνόρων τον Μάρτιο του 2015.