«Δεν ζούμε έναν θρησκευτικό πόλεμο, αλλά έναν πόλεμο συμφερόντων» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο πριν φτάσει στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου πραγματοποιείται η φετινή καθολική «Ημέρα των Νέων».

Ο Πάπας είπε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης προς την Κρακοβία ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που γίνεται «για τα χρήματα, τους φυσικούς πόρους, για την εξουσία επί των λαών».

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια: ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο διότι έχασε την ειρήνη», πρόσθεσε ο ποντίφικας, ο οποίος θέλησε και πάλι να αποσαφηνίσει πως «όταν μιλά για πόλεμο αναφέρεται σε πραγματικό πόλεμο, όχι σε πολέμους θρησκειών».

«Όλοι μας, όλες οι θρησκείες επιθυμούμε την ειρήνη. Το καταλάβατε;» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε, επίσης, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος του εξέφρασε τηλεφωνικά την αλληλεγγύη του, «σαν ένας αδελφός», μετά την επίθεση σε καθολική εκκλησία στην Νορμανδία.

Τον Πάπα υποδέχθηκε στη Κρακοβία ο πρόεδρος της χώρας, καθώς και η Πρώτη Κυρία.

Η επίθεση με θύμα έναν 85χρονο ιερέα στη Νορμανδία ενέτεινε τους φόβους για την επίσκεψη του Πάπα στην Πολωνία. Οι πολωνικές Αρχές δηλώνουν ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα βρίσκονται στους δρόμους στη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα.

Η επίσκεψη του Πάπα θα διαρκέσει πέντε ημέρες.