Σκληρές εικόνες κακοποίησης σε φυλακές ανηλίκων του Ντάργουιν της Αυστραλίας είδαν το φως της δημοσιότητας, οδηγώντας τον πρωθυπουργό της χώρας Μάλκολμ Τέρνμπουλ να διατάξει την διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Ένα από τα βίντεο, που έχουν παρομοιαστεί με εικόνες από το Άμπου Ντάμπι ή το Γκουαντάναμο, δείχνει τον 17χρονο Ντίλαν Βόλερ να είναι δεμένος σε καρέκλα για δύο ώρες, με το πρόσωπό του καλυμμένο με κουκούλα.

Βίντεο από το 2010 δείχνουν μια σειρά από βίαιες συμπεριφορές προς τον Ντίλαν Βόλερ, όπως φρουρούς να ρίχνουν τον τότε 13χρονο στο έδαφος, να τον χτυπούν, να τον ξεγυμνώνουν και να τον κρατούν στην απομόνωση. Σε ένα βίντεο του 2014, ένας υπάλληλος προσπαθεί να καλύψει την κάμερα του δωματίου προτού αρχίσει να τον απειλεί.

Άλλα βίντεο αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες κάποιοι ανήλικοι κρατούνται σε απομόνωση, μέσα σε δωμάτια με ελάχιστο φυσικό φως, και χωρίς νερό. Οι φρουροί έχουν καταγραφεί να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον 6 αγοριών που βρίσκονταν στην απομόνωση το 2014. Τότε, το περιστατικό είχε περιγραφεί ως «εξέγερση» των κρατουμένων, όμως τα βίντεο δείχνουν πως μόνο ένα αγόρι είχε βγει από το κελί του, που είχε μείνει κατά λάθος ανοιχτό, ενώ τα υπόλοιπα αγόρια ήταν στα κελιά τους.

Η Τζίλιαν Τρίγκς, πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα περιστατικά στο Ντον Ντέιλ είναι κομμάτι μιας ευρύτερης τάσης κράτησης υπό σκληρές συνθήκες, «συχνά αυθαίρετα, για αόριστο χρόνο και χωρίς δικαίωμα έφεσης». Μίας τάση που ισχύει στην χώρα την τελευταία δεκαετία.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις αυτές, έχει αρχίσει ένας διάλογος στην Αυστραλία για την θέση των ιθαγενών στην κοινωνία της, αφού οι Αβοριγίνες αποτελούν το 96% των νεαρών έγκλειστων στην Βόρεια Επικράτεια παρόλο που αποτελούν μονάχα το 30% του συνόλικού πληθυσμού της περιοχής. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας η έρευνα, πέρα από τα γεγονότα στο Ντον Ντέιλ, πρέπει να εξετάσει εάν υπάρχει μια παρόμοια «κουλτούρα» και στα υπόλοιπα κέντρα κράτησης της περιοχής.