Ιερέα σκότωσαν με μαχαίρι οι ένοπλοι που εισέβαλαν σε εκκλησία κοντά στην πόλη Ρουέν στη Νορμανδία κρατώντας ομήρους. Μάχη δίνει για τη ζωή του άλλος ένας όμηρος. Οι δράστες έπεσαν νεκροί κατά την επέμβαση της αστυνομίας. Αποκλείστηκε η περιοχή στο Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επί τόπου και ασθενοφόρα.

Οι δράστες είχαν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ από το σημείο της επίθεσης διακηρρύσσοντας ότι η Γαλλία θα πολεμήσει εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης με όλα τα μέσα.

Ακολούθησε ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος με το προπαγανδιστικό πρακτορείο ειδήσεων Amaq να μεταδίδει ότι «δύο στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν την επίθεση.

Ο ιερέας κρατούνταν όμηρος μαζί με άλλα τέσσερα άτομα -δύο μοναχές και πιστούς.

Ένας εκ των ομήρων τραυματίστηκε σοβαρά και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Αστυνομική πηγή δήλωσε πως οι ένοπλοι έκοψαν τον λαιμό του ιερέα με μαχαίρι.

Οι γαλλικές Αρχές παρακολουθούσαν τον έναν από τους δύο δράστες της επίθεσης σε εκκλησία στη Ρουέν της Νορμανδίας, σύμφωνα με εισαγγελέα αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας.

Ο δράστης ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί είναι ο 18χρονος Αντελ Κερμίς, ο οποίος επιχείρησε να φτάσει στη Συρία το 2015.

Είχε τεθεί υπό αυστηρή παρακολούθηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ανέφερε ο εισαγγελέας. Το βραχιολάκι ήταν μη ενεργό για πέντε ώρες την ημέρα, γεγονός που του επέτρεπε να φεύγει από το σπίτι του χωρίς επιτήρηση, σημείωσε ο εισαγγελέας.

Πρόσθεσε ότι είχε καταφέρει να διαφύγει από τις Αρχές δύο φορές, χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες.

Οι Αρχές επιχειρούν να ταυτοποιήσουν και τον δεύτερο δράστη της επίθεσης, ενώ έφοδοι πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας.

Ο 18χρονος και ο συνεργός του εισέβαλαν σε εκκλησία κοντά στη Ρουέν και ανάγκασαν τον 86χρονο ιερέα Ζακ Χάμελ να γονατίσει πριν του κόψουν τον λαιμό και βιντεοσκοπήσουν την πράξη τους. Και οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Τον Μάρτιο ο Κερμίς είχε συλληφθεί ως ύποπτος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Κερμίς καταγόταν από την πόλη όπου έλαβε χώρα η επίθεση.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση και ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες συλλήψεις.


Καταδίκασε το Βατικανό

Το Βατικανό καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» μεταφέροντας το σοκ και τον αποτροπιασμό του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά στα γεγονότα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επισήμανε πως οι δράστες σκοτώθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση που έθεσε τέλος στην ομηρία.

Στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Οι ένοπλοι εισήλθαν κατά πληροφορίες στο ναό από την πίσω πόρτα κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας. Κρατούσαν μαχαίρια, δεν είναι σαφές εάν έφεραν και άλλα όπλα.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κρατούνταν όμηροι πέντε άνθρωποι και ένας έκτος κατόρθωσε να διαφύγει ειδοποιώντας την αστυνομία. Ο ιερέας, δύο μοναχές, καθώς και πιστοί βρίσκονταν μεταξύ των ομήρων.

Πυροσβέστες δήλωσαν στο δίκτυο RTL ότι αρκετά άτομα έχουν τραυματιστεί.

Η απειλή επίθεσης κατά τόπων χριστιανικής λατρείας επλανάτο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την αποτυχία του σχεδίου επίθεσης κατά καθολικής εκκλησίας στο Βιλζουίφ, στα παρισινά περίχωρα, τον Απρίλιο 2015.

Αλγερινός φοιτητής, 24 ετών, ο Σιντ Αχμέντ Γλάμ, θεωρήθηκε ύποπτος ότι σχεδίαζε να επιτεθεί κατά της εκκλησίας και ενδεχομένως και κατά άλλων τόπων χριστιανικής λατρείας στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο άνδρας συνελήφθη πριν θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του.

Η Γαλλία, στόχος τρομοκρατών τρεις φορές σε διάστημα 18 μηνών, ζει υπό το κράτος του φόβου των επιθέσεων. Στις 19 Ιουλίου, στον απόηχο της επίθεσης στη Νίκαια, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε προειδοποιήσει ότι η Γαλλία πρέπει να περιμένει και άλλες επιθέσεις και άλλους θανάτους αθώων.

Σήμερα, διαβεβαίωσε ότι οι Γάλλοι θα συγκροτήσουν «μέτωπο» . «Αποτροπιασμός απέναντι στη βάρβαρη επίθεση στη Σεν-Μαριτίμ. Ολόκληρη η Γαλλία και όλοι οι καθολικοί επλήγησαν. Θα συγκροτήσουμε μέτωπο» έγραψε στο Τwitter ο Μανουέλ Βαλς.