Ένας Έλληνας βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων του μακελειού στο Μόναχο. Με επίσημη ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο και για έναν Έλληνα μεταξύ των νεκρών.

«Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το xanthipress.gr πρόκειται για τον 19χρονο Χουσεΐν Νταϊτζίκ, με καταγωγή από τον Άρατο Ροδόπης, γεννημένο στη Γερμανία όπου ζούσε με τους γονείς του, την αδελφή του και τον αδελφό του.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph χαρακτηρίζει ήρωα τον 19χρονο, καθώς -όπως αναφέρει επικαλούμενη μαρτυρία δημοσιογράφου στο BBC 5- πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το McDonald’s σπρώχνοντας μακριά την αδελφή του για να τη σώσει, όταν άρχισε να πυροβολεί ο δράστης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο πατέρας του υπέστη καρδιακό επεισόδιο όταν έμαθε για το θάνατο του γιού του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο βουλευτής Ροδόπης του Ποταμιού, Αχμέτ Ιλχάν, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κατά τη χθεσινή ακραία και εγκληματική τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο της Γερμανίας, μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ομογενής μας δυτικοθρακιώτης, από τον Αρατο της Ροδόπης. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και προς όλες τις οικογένειες των θυμάτων της απεχθούς αυτής ενέργειας».


Φωτογραφία του 19χρονου που δημοσιεύει το xanthipress.gr

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αράτου, Αμέτ Μεμέτ, με τον πατέρα του 19χρονου νέου, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες στο Μόναχο, Σουλεϊμάν Νταϊτσίκ, δούλεψαν μαζί στα καράβια το 1978 και το 1979.

Στη συνέχεια, ο Σουλεϊμάν επέστρεψε στον Άρατο, παντρεύτηκε αλλά προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, πήρε τον δρόμο για την ξενιτιά, στη Δυτική Γερμανία, τότε, μαζί με τη γυναίκα του. Εκεί στέριωσαν για πολλά χρόνια και γέννησαν τα τρίδυμα παιδιά τους, χωρίς να παραλείπουν να επισκέπτονται τακτικά και ιδιαίτερα τα καλοκαίρια τον τόπο της καταγωγής τους.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αράτου επισημαίνει ότι ο πατέρας του θύματος είχε υποβληθεί σε εγχείριση στην καρδιά του πριν από έξι χρόνια και η υγεία του ήταν κλονισμένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου, η κηδεία του άτυχου νέου θα γίνει στον Άρατο, την Τρίτη ή την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να μεταφερθεί η σορός του, αφού ολοκληρωθούν οι διατυπώσεις από τις γερμανικές αρχές.

Σε συνέντευξη Τύπου, η αστυνομία της Βαυαρίας σημείωσε ότι δέκα είναι οι νεκροί της αιματηρής επίθεσης και 27 οι τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 10 σοβαρά τραυματισμένοι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των θυμάτων δεν υπήρχαν τουρίστες και όλα τα θύματα ήταν κάτοικοι Μονάχου. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν νεαρής ηλικίας, 14 – 21 ετών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι τρεις Τούρκοι είναι μεταξύ των δέκα νεκρών.

Μηνύματα

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους των νεκρών της χθεσινής επίθεσης στο Μόναχο εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter και υπογραμμίζει ότι «η ύπαρξη ενός Έλληνα ανάμεσα στους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης μας δεσμεύει ακόμα περισσότερο στον αγώνα να εξαλείψουμε το μίσος και την τρομοκρατία από την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρει στις δύο αναρτήσεις του:

«Η ύπαρξη ενός Έλληνα ανάμεσα στους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης μάς δεσμεύει ακόμα περισσότερο στον αγώνα να εξαλείψουμε το μίσος και την τρομοκρατία από την Ευρώπη. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στους οικείους του καθώς και στις οικογένειες όλων των θυμάτων».

«Είμαστε αλληλέγγυοι στον γερμανικό λαό και τις αρχές της χώρας για τη δοκιμασία που περνούν» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας τη βαθύτατη λύπη του για το μακελειό στο κέντρο του Μονάχου και την οδύνη του για τα αθώα θύματα της δολοφονικής επίθεσης.

«Στις δύσκολες αυτές ώρες η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», τονίζει ο κ. Βούτσης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουν «τον έντονο αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου και την ολόψυχη αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων, στους πολίτες του Μονάχου και στο γερμανικό λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η χθεσινή, τραγική επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, δημιουργεί αισθήματα αποτροπιασμού και θλίψης.

»Αυτές τις δύσκολες στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των αθώων θυμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται, δυστυχώς, και ένας έλληνας πολίτης, καθώς και τη συμπαράστασή μας στους πολίτες του Μονάχου και τον γερμανικό λαό».

Νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στο Μόναχο.
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την απερίφραστη καταδίκη μας για την πολύνεκρη επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου. Οι σκέψεις μας είναι με το γερμανικό λαό και τους οικείους των θυμάτων, στους οποίους εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας».

To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αναρτήσει τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email mdk@mfa.gr.