Ο εισαγγελέας του Μονάχου δήλωσε ότι η επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο φαίνεται να αποτελεί «κλασική περίπτωση δολοφονικού αμόκ» και όχι τρομοκρατία. Η αστυνομία της Βαυαρίας αναφέρει ότι ο 18χρονος δράστης ήταν μαθητής και η υπόθεση δεν σχετίζεται ούτε με το προσφυγικό, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης, ο οποίος αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ως Ντέιβιντ Σ., είχε καταγωγή από το Ιράν, αλλά είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο και ήταν μαθητής. Φαίνεται πως έδρασε μόνος του και ότι δεν είχε συνεργούς. Ο νεαρός βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση και έπασχε από κατάθλιψη.

Στο δωμάτιό του εντοπίστηκε βιβλίο που αναφέρονταν σε μαζικούς πυροβολισμούς, ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν σχέση του με το Ισλαμικό Κράτος.

Η σκηνή της επίθεση είναι προσβάσιμη και πάλι, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί πότε θ’ ανοίξουν τα καταστήματα που βρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου Olympia.

Η ανάκριση άρχισε με την αστυνομία να προσεγγίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το δράστη, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά την επίθεση.

Οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν επίσης 300 σφαίρες στο σακίδιο του δράστη, ενώ ήταν οπλισμένος με ένα πιστόλι Glock 9 χιλιοστών, για το οποίο δεν είχε άδεια.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο νεαρός αυτοκτόνησε μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο, αλλά δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής σημείωμα αυτοκτονίας.

Ο αρχηγός της βαυαρικής αστυνομίας, Χουμπέρτους Αντράε αναφέρθηκε σε μια «ξεκάθαρη» σύνδεση ανάμεσα στην επίθεση της Παρασκευής και στις επίθεσεις στη Νορβηγία, καθώς η 22α Ιουλίου ήταν η ημέρα που ο ακροδεξιός Αντερς Μπρέιβικδολοφόνησε 77 άτομα στη χώρα.

Η αστυνομία της Βαυαρίας είχε λάβει 4.310 κλήσεις έκτακτης ανάγκης μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στην επίθεση της Παρασκευής σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 27. Ανάμεσα στα θύματα δεν βρίσκονται τουρίστες, αλλά κάτοικοι Μονάχου, ενώ έρευνες πραγματοποιούνται για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των θυμάτων.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο 13χρονοι, τρεις 14χρονοι, ένα θύμα 17 ετών, ένα θύμα 19 ετών, ένα 20 ετών και ένα 45χρονο θύμα.

Τρεις Τούρκοι είναι μεταξύ των δέκα νεκρών, δήλωσε το Σάββατο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας Ελληνας.

Τα θύματα δεν ήταν τουρίστες, αλλά κάτοικοι Μονάχου. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν δύο 13χρονοι, τρεις 14χρονοι, ένα θύμα 17 ετών, ένα θύμα 19 ετών, ένα 20 ετών και ένα 45χρονο θύμα.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό δίκτυο Ν-tv, επικαλούμενο πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρει ότι ο 18χρονος φέρεται να ήταν θαυμαστής του 17χρονου ο οποίος το 2009 είχε σκοτώσει 15 άτομα στο σχολείο του στο Βινεντέν της Στουτγάρδης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης, ο οποίος μεγάλωσε στην Γερμανία, καθώς οι γονείς του ήρθαν από το Ιράν την δεκαετία του ’90, περνούσε πολλές ώρες στον υπολογιστή, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα και στο σχολείο του.

Ο αστυνομικός διοικητής είπε ότι οι γονείς του 18χρονου δεν μπορούσαν να βοηθήσουν με την έρευνα, εξαιτίας του σοκ στο οποίο βρίσκονται.

Η αστυνομία θεωρεί ως ακριβείς πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο δράστης της επίθεσης είχε «χακάρει» τον λογαριασμό μιας γυναίκας στο Facebook και είχε στείλει μήνυμα, καλώντας ανθρώπους στο εμπορικό κέντρο, λέγοντάς τους ότι θα τους χαρίσει κάτι εάν πάνε στα McDonalds που βρίσκονταν μέσα στο εμπορικό.

Σύμφωνα με το μήνυμα, καλούσε τους χρήστες του Facebook να πάνε στο φαστ-φουντ στις 16:00, γράφοντας: «Εάν θέλετε θα σας δώσω κάτι, αλλά όχι κάτι πολύ ακριβό».

Η γυναίκα στην οποία ανήκε ο λογαριασμός κατήγγειλε την παραβίαση των στοιχείων της.

Το σημείο της επίθεσης είναι προσβάσιμο και πάλι, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί πότε θ’ ανοίξουν τα καταστήματα που βρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου Olympia.

Οι έρευνες

Όπως μεταδίδεται από τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος μετά την επίθεση εκτιμάται ότι αυτοκτόνησε, δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου από νωρίς το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιούν έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK).

Μάλιστα, στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται εδώ και ώρες ο πατέρας του δράστη, ο οποίος ανακρίνεται από τις Αρχές.

Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του.

Στο μεταξύ, και ενώ η πόλη του Μονάχου ξαναβρίσκει τους κανονικούς τους ρυθμούς, αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή του εμπορικού κέντρου όπου πραγματοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση, καθώς και ο αντίστοιχος σταθμός του μετρό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας για δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα στοιχεία.

Το μεσημέρι έχει συγκληθεί το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Σε αυτό, εκτός από τους κορυφαίους υπουργούς, συμμετέχουν και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, της υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος και της υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, οι σημαίες σε όλη τη χώρα κυματίζουν μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους για τα γεγονότα του Μονάχου.

Το χρονικό της επίθεσης

Δράστης εισέβαλε το απόγευμα της Παρασκευής στο εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο.

Ο δράστης χρησιμοποίησε πιστόλι και ξεκίνησε την επίθεση από εστιατόριο φαστ φουντ. Στη συνέχεια κινήθηκε σε άλλους χώρους του εμπορικού κέντρου, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 21. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά.

Το σημείο της επίθεσης αποκλείστηκε και η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση του εμπορικού κέντρου.

Μετά την επίθεση, ο δράστης αυτοκτόνησε. Η σορός του εντοπίστηκε σε δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρονταν σε περισσότερους του ενός δράστες, ωστόσο τα ξημερώματα του Σαββάτου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δράστης είναι ένας 18χρονος Γερμανός ιρανικής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται και ο μοναδικός δράστης της επίθεσης.

Έως περίπου τις 02:00 (03:00 ώρα Ελλάδας), οι Αρχές καλούσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο και να αποφύγουν όλους τους δημόσιους χώρους και τις λεωφόρους, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ενόπλων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει τα ακόλουθα τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email mdk@mfa.gr.