Την ημέρα που συμπληρώνονταν πέντε χρόνια από τη μαζική δολοφονία 77 ανθρώπων με δράστη τον ακροδεξιό μακελάρη Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στη Νορβηγία επέλεξε 18χρονος Ιρανο-γερμανός για να μετατρέψει σε σφαγείο αθώων το εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο. Οπλισμένος με ένα πιστόλι και φωνάζοντας ύβρεις εναντίον των Τούρκων και των ξένων, σκότωσε εννέα άτομα, ανάμεσά τους και εφήβους, και τραυμάτισε 21, τρία εκ των οποίων σοβαρά. Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται και παιδιά.
Η τυφλή βία ξέσπασε στις 19.50 (τοπική ώρα) το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο ένοπλος άρχισε το μακάβριο έργο του πυροβολώντας σε εστιατόριο McDonald’s έξω από το κέντρο, στο Ολυμπιακό Χωριό της πρωτεύουσας της Βαυαρίας. Κατόπιν προχώρησε στο εσωτερικό, όπου σκότωσε τα περισσότερα από τα θύματά του. Ερασιτεχνικό βίντεο που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε περαστικούς να τρέπονται σε φυγή πανικόβλητοι καθώς έπεφτε βροχή πυροβολισμών.
«Εγώ μεγάλωσα εδώ! Γαμ… οι Τούρκοι!»


Σε άλλο βίντεο, το πιο αποκαλυπτικό απ’ όσα δόθηκαν τις πρώτες ώρες στη δημοσιότητα, ο δράστης διακρίνεται πάνω στην ταράτσα του κτιρίου να φωνάζει «Είμαι Γερμανός!» ενώ υβρίζει τους Τούρκους. Εξοργισμένος γερμανός πολίτης που ακούγεται στο βίντεο άνοιξε –σε εντονότατο ύφος –μια «συζήτηση» ανταλλαγής ύβρεων με τον ένοπλο, ο οποίος ουρλιάζει επίσης: «Εγώ γεννήθηκα εδώ! Μεγάλωσα εδώ, στη γειτονιά Hartz 4. Γαμ… οι Τούρκοι!».
Το πτώμα του δράστη βρέθηκε στις 20.30 (τοπική ώρα) σε δρόμο, σε μικρή απόσταση από το εμπορικό κέντρο, γνωστό στους ντόπιους ως ΟΕΖ. Μάρτυρες ανέφεραν ότι φορούσε μαύρες μπότες, σαν αυτές που συνηθίζουν οι νεοναζιστές σκίνχεντς. «Αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι» ανέφεραν μάρτυρες.

Αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο σε διαμέρισμα στη συνοικία Maxvorstadt όπου σύμφωνα με την «Bild» ζούσε ο ένοπλος με τους γονείς του. Γείτονας που τον αναγνώρισε από τα βίντεο είπε στην εφημερίδα ότι ο 18χρονος ήταν «ένας ήσυχος τύπος».

Τίποτα κοινό με τον 17χρονο Αφγανό


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο διευθυντής της αστυνομίας του Μονάχου Ουμπέρτους Αντρα επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ήταν ένας και μοναδικός και ότι αυτοκτόνησε. «Ζούσε πολύ καιρό στο Μόναχο και είχε διπλή υπηκοότητα, ιρανική και γερμανική. Τα κίνητρά του ερευνώνται, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για αυτά αν δεν εξετάσουμε τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό του και αν δεν ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα. Ο δράστης δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν» είπε ο κ. Αντρα.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας με την επίθεση που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα 17χρονος αφγανός πρόσφυγας, φερόμενος ως «θαυμαστής» του Ισλαμικού Κράτους, με τσεκούρι και μαχαίρι εναντίον επιβατών γερμανικού τρένου κοντά στην πόλη Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας, ο κ. Αντρα απάντησε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχουν».
Αστυνομία, ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έφτασαν στον χώρο της επίθεσης μέσα σε λίγα λεπτά. Οι Αρχές εκκένωσαν το κτίριο και προειδοποίησαν τον κόσμο να μείνει μακριά από τους δημόσιους χώρους, εν μέσω φόβων ότι άλλοι ένοπλοι ίσως κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και μπορεί να εξαπέλυαν νέες επιθέσεις –φόβος που αποδείχθηκε αβάσιμος. Τρένα, λεωφορεία και τραμ διέκοψαν τα δρομολόγιά τους.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί μέσα και έξω από το εμπορικό κέντρο. «Ψώνιζα όταν άκουσα τρεις πυροβολισμούς. Τρέξαμε έξω. Δευτερόλεπτα αργότερα ακούσαμε άλλους πέντε πυροβολισμούς» είπε ο 33χρονος Φλόριαν Χορν. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς πανικόβλητος κόσμος έτρεχε να γλιτώσει εν μέσω πυροβολισμών. Ενας άντρας μίλησε στις κάμερες κλαίγοντας ώρες μετά την επίθεση τρομοκρατημένος γιατί δεν μπορούσε να βρει την κόρη του που ήταν μέσα στο κέντρο όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί.

«Συμμετείχαν 2.300 αστυνομικοί, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και των ειδικών δυνάμεων, από τη Βαυαρία και από άλλα κρατίδια, αλλά και ορισμένοι που έσπευσαν σε βοήθεια από την Αυστρία και την Ελβετία. Κατά την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν επίσης ελικόπτερα. Οταν βεβαιωθήκαμε ότι ο δράστης είναι νεκρός και ότι δεν έχει συνεργούς έληξε η κατάσταση συναγερμού»
είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Μονάχου.
Το εμπορικό κέντρο Olympia είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα, με γυάλινη οροφή και εισόδους που συνδέονται απευθείας με το μετρό, από όπου πιστεύεται ότι διέφυγε ο 18χρονος ένοπλος για να φτάσει ως το σημείο όπου αυτοκτόνησε. Χτίστηκε στον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, επισκιάστηκαν από την τρομοκρατική επιχείρηση των Παλαιστινίων της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» που κράτησαν ομήρους και σκότωσαν 11 ισραηλινoύς αθλητές.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

«Υπονομεύεται η πίστη στη δημοκρατική διακυβέρνηση»

«Είναι βασικό καθήκον, ένα από τα πολύ λίγα βασικά καθήκοντα κάθε κυβέρνησης, να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της. Και αν μια κυβέρνηση αποδειχθεί ανίκανη να εγγυηθεί την ασφάλεια από τρομοκρατικές επιθέσεις –είτε από ισλαμιστές είτε από νεοναζιστές, όπως στη Νορβηγία πριν από λίγα χρόνια -, υπονομεύει την πίστη των πολιτών στη φιλελεύθερη, δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης» παρατηρεί ο καθηγητής Αντονι Γκλις, διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια και τις Πληροφορίες στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ της Βρετανίας.
Πέντε χρόνια από το μακελειό στη Νορβηγία

Την περασμένη Παρασκευή συμπληρώθηκαν ακριβώς πέντε χρόνια από την αποφράδα 22α Ιουλίου 2011, όταν ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ προέβη σε διπλή τρομοκρατική επίθεση, πρώτα πυροδοτώντας παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια στο Οσλο (όπου σκοτώθηκαν οκτώ περαστικοί) και κατόπιν πνίγοντας στο αίμα θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια, όπου εισέβαλε πάνοπλος ντυμένος με στολή αστυνομικού (όπου σκοτώθηκαν 69 άνθρωποι).
Ο Μπρέιβικ έδρασε στο όνομα μιας δήθεν σύγχρονης «συνέχειας» των σταυροφόρων του Μεσαίωνα καταγγέλλοντας αυτό που αποκαλούσε «ισλαμοποίηση της Ευρώπης». Εκτίει πολυετή ποινή για τα εγκλήματά του, δηλώνει αμετανόητος και αντιμετωπίζεται σαν «ήρωας» από ακροδεξιούς εξτρεμιστές στην Ευρώπη και στην Αμερική.
«Ακυροι» πανηγυρισμοί από τζιχαντιστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες ώρες μετά το μακελειό του Μονάχου οπαδοί του ΙSIS σε όλον τον κόσμο έσπευσαν να πανηγυρίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτιμώντας ότι ο δράστης ήταν «δικός τους». «Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη!» έγραφε ένα tweet.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ