Ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά Άνγκελα Μέρκελ και Τερέζα Μέι μετά το «σεισμό» της βρετανικής ψήφου υπέρ του Brexit, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει ότι ουδείς θέλει μια εκκρεμότητα που θα διαρκέσει επ’ άπειρον, αλλά είναι κατανοητό πως το Λονδίνο χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί.

Η διαδικασία εξόδου θα αρχίσει μόνον όταν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 και η Βρετανία θα πρέπει να προσέλθει με ξεκάθαρη διαπραγματευτική θέση για το είδος της σχέσης που επιθυμεί με την ΕΕ, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε τι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι σαφής ως προς την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την έξοδο κράτους-μέλους, και αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν υποβληθεί επίσημα το σχετικό αίτημα εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

«Όλοι έχουμε συμφέρον τα πράγματα να προετοιμαστούν προσεκτικά, να είναι σαφείς οι θέσεις και το θεωρώ απολύτως κατανοητό ότι γι’ αυτό είναι απαραίτητο κάποιο χρονικό διάστημα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, όμως, τόνισε πως «κανείς δεν θέλει αυτή η διαδικασία να εκκρεμεί επ’ άπειρον, αυτό πιστεύω δεν το θέλει ούτε ο βρετανικός λαός αλλά ούτε και τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δήλωσε -στο πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της- ότι η Βρετανία δεν θα ξεκινήσει τις συνομιλίες εξόδου από την ΕΕ έως ότου «είναι καθαροί οι στόχο της» και αυτό δεν θα συμβεί φέτος. «Όλοι μας χρειαζόμαστε χρόνο για να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις» τόνισε.

Οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου της ελευθερίας της κίνησης εργατικού δυναμικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ακόμη.