«Το τελευταίο διάστημα έχω υπάρξει αρκετές φορές επικριτικός προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ολοένα αυταρχικότερη κυβέρνησή του. Αλλά ένα στρατιωτικό καθεστώς σαν και αυτό που οι συνωμότες του πραξικοπήματος προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν το βράδυ της Παρασκευής θα ήταν όχι μόνο παράνομο αλλά επίσης πολύ πιο καταπιεστικό και αιματηρό. Ο λαός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Ερντογάν, ορθώς το απέρριψε».
Αυτά γράφει σε άρθρο του στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης ο γνωστός τούρκος δημοσιογράφος Μουσταφά Ακιόλ στον απόηχο των όσων δραματικών εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η πατρίδα του εξακολουθεί να κυβερνάται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. «Συνεπώς κέρδισε τελικά η δημοκρατία;» διερωτάται ωστόσο ο κ. Ακιόλ και υποστηρίζει ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφανθεί κανείς για αυτό».
Αλλά τα συμπεράσματα που μπορούν να αντληθούν από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου είναι πολλά. Και κάποια από αυτά είναι θετικά, σημειώνει ο τούρκος δημοσιογράφος.
Δημοκρατικά αντανακλαστικά και παρανοϊκά επιχειρήματα
Πρώτον, η Τουρκία δεν είναι πλέον η χώρα όπου τα τανκς καταλαμβάνουν τους δρόμους και ο στρατός εκφοβίζει και καθυποτάσσει τους πολίτες κάθε φορά –όπως συνέβη το 1960, το 1971, το 1980 και ξανά το 1997 –που οι ηγέτες του θεωρούν πως οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν πορεύονται με βάση τις ιδρυτικές αρχές του σύγχρονου τουρκικού κράτους. «Οχι, αυτή τη φορά ο τουρκικός λαός κατέβηκε στους δρόμους και αντιμετώπισε τους εξεγερμένους στρατιώτες» αναφέρει ο κ. Ακιόλ.
Δεύτερον, πολλά από τα «παρανοϊκά» επιχειρήματα που προέβαλλε επί χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εξύφανση συνωμοσιών από τις κοσμικές δυνάμεις της χώρας με στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία απέχουν παρασάγγες από την πραγματικότητα καθώς «όταν βγήκαν τα τανκς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιχειρηματικές ενώσεις και ΜΜΕ πήραν ξεκάθαρα θέση κατά της απόπειρας πραξικοπήματος» υπενθυμίζει ο κ. Ακιόλ υποστηρίζοντας πως «η τουρκική κοινωνία έχει εσωτερικοποιήσει τη δημοκρατία και οι κοσμικές δυνάμεις, παρά τις ενστάσεις τους σχετικά με τον ισλαμισμό της κυβέρνησης Ερντογάν, αναζητούν λύσεις μέσω δημοκρατικών πολιτικών».

Τρίτον, η απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από μια μειοψηφία του στρατού αποδεικνύει επίσης ότι οι μακροχρόνιες ανησυχίες του τούρκου προέδρου σχετικά με τη δράση ενός «παράλληλου κράτους» στην Τουρκία τελικά δεν ήταν αβάσιμες. Ο εξόριστος στις ΗΠΑ κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν αρνείται την εμπλοκή του κινήματός του στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά την ίδια ώρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν υποστηρικτές του. Και αποτελεί γεγονός πως, πέρα από την κυβέρνηση, από αυτές τις δηλώσεις περί μη συμμετοχής γκιουλενιστών στο αποτυχημένο πραξικόπημα δεν πείθονται ούτε ανεξάρτητοι, κοσμικοί αναλυτές. «Η εμπλοκή του κινήματος στην απόπειρα πραξικοπήματος φαίνεται πολύ πιθανή και η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό» δηλώνει από την πλευρά του και ο Μουσταφά Ακιόλ.
Τέταρτον, το επόμενο διάστημα ο τουρκικός λαός αλλά και η διεθνής κοινότητα θα γίνουν μάρτυρες μιας κλιμάκωσης της καταστολής με στόχο την πάταξη των πραξικοπηματιών και των γκιουλενιστών, με τον κ. Ακιόλ να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει «ένα άγριο κυνήγι μαγισσών» όχι μόνο στον στρατό αλλά επίσης στο εσωτερικό της Αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.
Πέμπτον, η αιματηρή αυτή απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας θα ενισχύσει σημαντικά τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος «αναδείχθηκε ο νικηφόρος υπερασπιστής του έθνους ενάντια σε μια συνωμοσία –πραγματική αυτή τη φορά -, ενώ ισχυροποιήθηκε και ο δεσμός του με τους ψηφοφόρους» αναφέρει ο κ. Ακιόλ, τονίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι «το πώς ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του».

Περισσότερος αυταρχισμός ή εθνική ενότητα;

«Αν ο κ. Ερντογάν είναι συνετός, θα εκτιμήσει τη στήριξη που έλαβε από την κοσμική αντιπολίτευση –συμπεριλαμβανομένου και του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος –και θα σταματήσει να την εκλαμβάνει ως εχθρική απέναντί του. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για εθνική ενότητα και συμφιλίωση έπειτα από πολλά χρόνια διχαστικής διακυβέρνησης. (…) Αλλά αν ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να οικοδομήσει ένα ακόμη πιο αυταρχικό πολιτικό σύστημα, να αυξήσει τις εξουσίες της προεδρίας και να υπονομεύσει το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, τότε η τουρκική δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Αν διατηρήσει την Τουρκία στον δρόμο του διχασμού των προηγούμενων ετών, το άμεσο μέλλον μοιάζει ζοφερό. Ο κ. Ερντογάν θα έχει αποτρέψει όλα τα πραξικοπήματα και θα έχει κερδίσει όλους τους πολέμους, αλλά η ειρήνη την οποία χρειάζεται η Τουρκία θα εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά» καταλήγει ο κ. Ακιόλ.

Γενικευμένο Πογκρόμ – Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στους ακαδημαϊκούς με εντολή Ερντογάν

Στρατιωτικοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί σε όλη την εκπαίδευση, στο στόχαστρο του Προέδρου-Σουλτάνου.

Περισσότερα από 60.000 άτομα έχουν συλληφθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Στο στόχαστρο Ερντογάν εκπαιδευτικοί -στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα-, στρατιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστικοί.

Μετά την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες και να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δασκάλους και πανεπιστημιακούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «προσωρινό» μέτρο.

Το υπουργείο Παιδείας κλείνει ταυτόχρονα 626 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, η πλειοψηφία των ιδρυμάτων είναι ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες.

Το μεγάλο δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που εγκαθίδρυσε εδώ και δεκαετίες ο Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία και στο εξωτερικό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του (Hizmet) και την προώθηση των θρησκευτικών του διδαγμάτων.

Δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου βρίσκονται, εν τω μεταξύ, συνολικά 113 συλληφθέντων την Τετη από τον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν άλλοι 6.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο. Οι εκκαθαρίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές εκκαθαρίσεις: την Τρίτη 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα. Σε παραίτηση οδηγούνται 1.577 κοσμήτορες.

Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης απαγόρευσε σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.

Στην οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το μέτρο είναι «προσωρινό» και είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένα άτομα στα πανεπιστήμια «βρίσκονται σε επαφή με πυρήνες στον στρατό».
Το TRT ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους 95 ακαδημαϊκούς.

Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε, επίσης, ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν άλλοι 900 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα.

Διώξεις και στα στρατοδικεία

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θέτει υπό έρευνα όλους τους στρατοδίκες και τους εισαγγελείς των στρατοδικείων και έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα 262 από αυτούς, ανέφερε το NTV.

HeliosPlus