Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ συνδέεται άμεσα με το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών διαμηνύουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον επικεφαλής διπλωματίας Τζον Κέρι να υπογραμμίζει ότι η Συμμαχία θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης που εκτείνεται πλέον στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Και το ΝΑΤΟ [σ.σ. όπως η ΕΕ] έχει ως προϋπόθεση τον σεβασμό της δημοκρατίας» τόνισε ο Τζον Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με την Φεντερίκα Μογκερίνι -η οποία κάλεσε εξίσου την Άγκυρα να σεβαστεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τονίζοντας ειδικά για το ζήτημα της υπό εξέταση επαναφοράς της θανατικής ποινής ότι θα σημάνει το τέλος της ενταξιακής πορείας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ θα εξετάζει εξονυχιστικά τις προσεχείς ημέρες την κατάσταση στην Τουρκία προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα εκπληρώνει την απαίτηση της Συμμαχίας για δημοκρατική διακυβέρνηση εκ μέρους των μελών της, σημειώνει σχετικά η εφημερίδα Washington Post.

Το ΝΑΤΟ θα «ζυγίσει προσεκτικά» τις κινήσεις της Τουρκίας, είπε ο Κέρι προσθέτοντας πως ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον έχει διαβεβαιώσει κατ’ επανάληψη πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Κέρι, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι ήλθε να διασαφηνίσει πως αν και το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης «είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ότι κινδυνεύει η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Η δημόσια στήριξη των δυτικών κυβερνήσεων στη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση έναντι στρατιωτικού πραξικοπήματος έρχεται να «συμπληρωθεί» με την αυξανόμενη ανησυχία ότι κάνει ακριβώς χρήση της απόπειρας ανατροπής για αντιδημοκρατική μαζική καταστολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εξ αρχής επιδείξει μία επαμφοτερίζουσα στάση, κρατώντας αρχικά στάση αναμονής πριν τη στήριξη Ερντογάν εν μέσω των δραματικών εξελίξεων τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

«Αναμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των δημοκρατικών αρχών που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας. Διεθνείς θεσμοί, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα παρακολουθούν φυσικά τα γεγονότα καθώς εξελίσσονται διότι υπάρχουν δημοκρατικές ευθύνες που έρχονται με την συμμετοχή [σε αυτούς]».