Περιορισμοί και προϋποθέσεις για την έξοδο από τη χώρα επιβλήθηκαν στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξημένος είναι ο έλεγχος σε κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων, γεγονός που έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, απαγορεύτηκε η μετάβαση με ταυτότητα στην κατεχόμενη Κύπρο.

Εισαγγελείς και αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ, η οποία χρησιμοποιείται από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσε το Anadolu. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υποψιάζονται ότι η βάση χρησιμοποιήθηκε για να ανεφοδιαστούν μαχητικά αεροσκάφη των πραξικοπηματιών.

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ότι η Τουρκία είχε ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο δικαστών και άλλων προσώπων που σκόπευε να συλλάβει πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «απαράδεκτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, απαγορεύεται η έξοδος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε όλους τους πολίτες της χώρας επιβάλλεται να παρουσιάζουν κατά την έξοδο έγγραφο του τουρκικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να αποδεικνύει ότι είναι ασφαλισμένοι.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο τούρκος πρωθυπουργός ανέστειλε με διάταγμα και μέχρι νεωτέρας τις ετήσιες άδειες πάνω από τρία εκατομμύρια δημόσιων υπαλλήλων σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν ενώ στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκαθάρισης του δημοσίου τομέα, με εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους να έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.

Αναζητούνται παντού οι πραξικοπηματίες

Σε πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές συνεχίζονται οι έρευνες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας για τον εντοπισμό αξιωματικών και στρατιωτών που πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει ότι μερικοί αξιωματικοί που συμμετείχαν στην προσπάθεια του πραξικοπήματος έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, ενώ δε φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέψουν μία νέα προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας από το στρατό.

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι η κεντρική στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας, έχει υποστεί «σοβαρό πλήγμα», αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες, το στρατό, αλλά και την κυβέρνηση.

O τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με «την τρομοκρατική οργάνωση που είναι υπεύθυνη» για το παρ’ ολίγον πραξικόπημα.

Είπε ότι συνολικά 7.453 άτομα έχουν συλληφθεί, ανάμεσά τους 6.038 στρατιώτες. Τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, όπως και οι συλλήψεις στις δυνάμεις ασφαλείας.

Συνολικά, 208 άτομα σκοτώθηκαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ανάμεσά τους 60 αστυνομικοί, 3 στρατιώτες και 145 πολίτες, είπε ο Γιλντιρίμ. Συνολικά, 1.491 είναι οι τραυματίες.

Νωρίτερα, ο υπουγός Δικαιοσύνης είχε πει ότι οι συλλήψεις στρατιωτικών και δικαστικών έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000.

Μεταξύ αυτών, 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, που σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.

Με κυβερνητικό διάταγμα αναστέλλονται οι άδειες περισσότερων από 3 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων στην Τουρκία, ενώ πρόκειται να ανακληθούν άδειες που έχουν ήδη δοθεί.

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν δωσε νέα εντολή για συνέχιση των περιπολιών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και την Δευτέρα, ανέφερε πηγή του γραφείου του.

Ο ίδιος διέταξε επίσης, την απαγόρευση πτήσεων στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από την Άγκυρα.

Η πολεμική αεροπορία έλαβε εντολή να καταρρίπτει στρατιωτικά ελικόπτερα που πετούν από την Κωνσταντινούπολη, ανέφερε η πηγή, μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής.

«Ξηλώθηκαν» 8.000 αστυνομικοί

Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα, ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 8.000 αστυνομικούς ανά τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και την «παράλληλη δομή» που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ήλεγχε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι ο αριθμός των αστυνομικών που καθαιρέθηκαν έφτασε τους 8.777.

Οι εκκαθαρίσεις γίνονται μετά τη σχετική οδηγία της γενικής ασφάλειας η οποία έχει στείλει στις νομαρχίες τον κατάλογο των αστυνομικών που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», όλη τη νύχτα οι αστυνομικοί παρέδιδαν τα όπλα και τις ταυτότητές τους, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει και η δικαστική τους δίωξη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει σήμερα λόγο για εκκαθαρίσεις σε τρία στάδια. Μετά τις προσαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση κατά την οποία θα γίνει δεύτερη αποπομπή στρατιωτικών και δικαστικών.

Η εφημερίδα γράφει πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν άλλοι δυο χιλιάδες δικαστικοί που πρόσκεινται στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η «Σαμπάχ» αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν οι εκκαθαρίσεις στην ασφάλεια.

Διώξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με το CNN Turk, 30 τούρκοι κυβερνήτες και πάνω από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν.

Σημειώνεται ότι χτες ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι εκκαθαρίσεις θα συνεχιστούν σε όλο το δημόσιο τομέα. Όλα δείχνουν όμως ότι δεν πρόκειται μόνο για το δημόσιο.

Χτες το απόγευμα προσήχθησαν δέκα επιχειρηματίες στο Αϊδίνι.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας θα συναντηθεί με τους πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, με θέμα «τα μέτρα που θα ληφθούν στα πανεπιστήμια εναντίον του τάγματος Γκιουλέν».

Η «Σαμπάχ» αναφέρει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει νόμο για εκκαθαρίσεις σε όλο το δημόσιο τομέα, τους δήμους και τα πανεπιστήμια. Οι εκκαθαρίσεις, εκτός από τη δικαστική δίωξη θα αφορούν και μεθόδους όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να παίρνουν θέση για το ζήτημα της διώξης των πραξικοπηματιών, μετά την υπόσχεση του Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον των οπαδών του, που ζητούσαν θανατική ποινή, ότι το ζήτημα θα εξεταστεί στην Εθνοσυνέλευση.