Ενώ οι Τόρις συσπειρώνονται γύρω από τη νέα πρωθυπουργό, ανοιχτός πόλεμος για την ηγεσία έχει ξεσπάσει στους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βετεράνος επικριτής της ΕΕ, ο αριστερός αρχηγός Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορείται από πολλούς βουλευτές στο κόμμα ότι δεν ρίχτηκε ολόψυχα στη μάχη, από προσωπική αντιπάθεια για τους θεσμούς των Βρυξελλών. Αμέσως μετά την επικράτηση του Brexit άρχισε να πληρώνει το τίμημα της ήττας με προτάσεις μομφής και προβεβλημένα στελέχη σε ανταρσία να τον καλούν να παραιτηθεί.
Τη διαδικασία για την αντικατάστασή του ενεργοποίησε στις αρχές της εβδομάδας η βουλευτής Αντζελα Ιγκλ, που αμφισβήτησε ανοιχτά την ικανότητα του Κόρμπιν και ανακοίνωσε ότι διεκδικεί την ηγεσία του κόμματος.
Εκείνος αρνήθηκε να παραιτηθεί λέγοντας ότι είναι υπόλογος στα δεκάδες χιλιάδες μέλη της βάσης που τον εξέλεξαν πρόσφατα αρχηγό. Τελικά, μετά από σφοδρές διαμάχες και μυστική ψηφοφορία, η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος αποφάσισε ότι ο 67χρονος Κόρμπιν θα είναι αυτοδικαίως πάλι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια.
Η Ιγκλ τον κατηγορεί ότι δεν κατάφερε να ενώσει το κόμμα. Τόνισε ότι έχασε την εμπιστοσύνη των βουλευτών του και δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους ψηφοφόρους. «Θα μπορούσαν να διεξαχθούν πολύ γρήγορα γενικές εκλογές και πιστεύω ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθώ» είπε. Μαχητική φεμινίστρια και ανοιχτά ομοφυλόφιλη, η 55χρονη Ιγκλ θεωρείται ότι ανήκει στην πιο δεξιά, μπλερική πτέρυγα των «εκσυγχρονιστών» του κόμματος.
Στη μάχη για την ηγεσία μπήκε και έτερος βουλευτής, ο Οουεν Σμιθ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών για το Brexit. Ο 46χρονος Σμιθ υποστηρίζει ότι πολλοί ψηφοφόροι που είπαν «ναι» στην αποχώρηση «παραπλανήθηκαν» και πρέπει να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να αποφασίσουν αν θέλουν πραγματικά την έξοδο, όταν ξεκαθαριστούν οι όροι της τελικής συμφωνίας.
Το 90% των βουλευτών των Εργατικών στήριξε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά οι μισοί από τους ψηφοφόρους τους λένε στις δημοσκοπήσεις ότι «δεν κατάλαβαν αν το κόμμα τους ήταν υπέρ ή κατά του Brexit». Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Εργατικοί έχασαν προπύργιά τους που παραδόθηκαν στο ακροδεξιό UKIP.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ