Στελέχη της Κομισιόν υποστηρίζουν πως οι Βρυξέλλες, παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία τους, δεν πιστεύουν πως το Λονδίνο θα πατήσει σύντομα το κουμπί του Brexit με το άρθρο 50.

Πέραν της ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία, εκτιμάται πως το Λονδίνο θα περιμένει μέχρι το φθινόπωρο του 2017, αφού έχουν γίνει και οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία.

Σύμφωνα με στελέχη στις Βρυξέλλες που επικαλείται την Τρίτη το γερμανικό Wirtschaftswoche, η Κομισιόν θεωρεί ότι το Λονδίνο θα κρατήσει στάση αναμονής μέχρι τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές (ο δεύτερος γύρος αναμένεται το Μάιο του 2017) και τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές (το αργότερο τον Οκτώβριο του 2017).

«Εάν πυροδοτήσει κάποιος βρετανός πολιτικός το άρθρο 50, θα το κάνει μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, όχι φέτος» ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το γερμανικό οικονομικό περιοδικό.

Τα κοινοτικά όργανα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρχικά, επέμεναν στην ανάγκη άμεσης κινητοποιήσης των διαδικασιών για το διαζύγιο ώστε να αποφευχθεί παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας.

Ενδιάμεσα, και οι «27» όπως και τα όργανα ΕΕ έχουν καταλήξει στην ενιαία στάση πως αποκλείουν κάθε είδους διαπραγμάτευση, ακόμη και άτυπη, με το Λονδίνο για το διαζύγιο πριν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50.