Το μήνυμα ότι ακόμη κι αν χάνουν στο πεδίο της μάχης, όπως στην περίπτωση της ανακατάληψης της Φαλούτζα, μπορούν ακόμη να χτυπούν στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας χύνοντας το αίμα αμάχων, στέλνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με τη σφαγή στη σιιτική, εμπορική συνοικία Καράντα της Βαγδάτης.

Τουλάχιστον 125 είναι οι νεκροί και 200 οι τραυματίες της επίθεσης καμικάζι με παγιδευμένο φορτηγό λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έξω από εμπορικό κέντρο, όταν οι δρόμοι έσφυζαν από κόσμο, νέους και οικογένειες, που είχαν βγει για να ψωνίσουν μετά τη διακοπή της νηστείας που τηρούν κατά τη διάρκεια της ημέρας τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν εντός του πολυώροφου εμπορικού κέντρου και χώρου αναψυχής. Κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν από ασφυξία στην πλέον αιματηρή επίθεση που συνταράσσει φέτος το Ιράκ.

«Ήταν σαν σεισμός» δήλωσε ο 35χρονος πλανόδιος πωλητής Καρίμ Σαμί.

«Μάζεψα τα προϊόντα και κατευθυνόμουν προς το σπίτι όταν είδα μία τεράστια μπάλα από φωτιά που συνοδεύτηκε από εκκωφαντικό θόρυβο. Φοβόμουν τόσο πολύ να γυρίσω πίσω και άρχισα να τηλεφωνώ στους φίλους μου, αλλά κανείς δεν απάντησε» δήλωσε ο Σαμί, πατέρας τριών παιδιών. Ένας φίλος του σκοτώθηκε, άλλος ένας τραυματίστηκε και άλλος ένας δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε προπαγανδιστικούς δικτυακούς τόπους, λέγοντας ότι στόχος ήταν οι σιίτες μουσουλμάνοι.

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες και πολίτες τύλιγαν τις σορούς των θυμάτων σε κουβέρτες και σεντόνια και τους απομάκρυναν από τον τόπο της καταστροφής. Καπνός υψωνόταν από τα κατεστραμμένα κτίρια, ενώ στο έδαφος αυτοκίνητα είχαν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Άνθρωποι σε κατάσταση σοκ και απελπισίας κάθονταν στα πεζοδρόμια κλαίγοντας για τους αγαπημένους τους που έχασαν.

Πολλοί από τους νεκρούς, τουλάχιστον 15, είναι παιδιά, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Το σημείο επισκέφθηκε την Κυριακή ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από οργισμένο πλήθος που τον αποκαλούσε «κλέφτη» πετώντας πέτρες και παπούτσια στο αυτοκίνητό του.

Οι Ιρακινοί είναι οργισμένοι με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να φθάσει στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Λίγη ώρα μετά το χτύπημα στην συνοικία Καράντα εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στην επίσης σιιτική περιοχή Σαάμπ βόρεια της Βαγδάτης. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν. Ανάληψη ευθύνης δεν υπήρξε, αλλά η επίθεση φέρει τα σημάδια του Ισλαμικού Κράτους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, επισημαίνει ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ιρακινές αρχές και εκφράζει τη δέσμευση και την ετοιμότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Λευκού Οικού στην οποία αναφέρεται πως οι ΗΠΑ βρίσκονται δίπλα στον ιρακινό λαό και την κυβέρνηση στις συντονισμένες προσπάθειες για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους.

Καταδίκη ήλθε και από την Τεχεράνη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί να υπογραμμίζει ότι το Ιράν θα σταθεί στο πλευρό του Ιράκ μέχρι την τελική ήττα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι τόσο υψηλός καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι τη νύχτα όταν σπάει η νηστεία του Ραμαζανιού. Και είναι ρεαλιστικός ο φόβος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις σαν αυτήν καθώς το Ισλαμικό Κράτος δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση στο πεδίο της μάχης, σημειώνει ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ Γιαν Κούμπις μίλησε για «δειλή και αποτρόπαιη πράξη απαράμιλλων διαστάσεων», επισημαίνοντας ότι οι τζιχαντιστές «έχοντας υποστεί ήττες στο πεδίο της μάχης επιδιώκουν να εκδικηθούν για τις απώλειές τους χτυπώντας ευάλωτους αμάχους».

Στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καθώς και σημαντικές εκτάσεις στα βόρεια και δυτικά της χώρας. Η επίθεση στην Καράντα σημειώθηκε μία εβδομάδα αφότου οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη Φαλούτζα, η οποία είχε πέσει στους τζιχαντιστές το 2014.

Ευαγγελία Μπίφη