Νέα ευρεσιτεχνία, η οποία, με χρήση υπερύθρων κλειδώνει τη λειτουργία βιντεοσκόπησης για τα iphone σε συναυλιακούς χώρους, κινηματογράφους θέατρα κλπ, ώστε να προστατέυεται η πνευματική ιδιοκτησία ανέπτυξη η Apple.

Πρόκειται για μια μέθοδο που βασίζεται σε συστήματα και μεθόδους λήψης υπερύθρων δεδομένων με κάμερα σχεδιασμένη να ανιχνεύει εικόνες με ορατό φως.

Η πατέντα αυτή εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ και αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της. Σύμφωνα με την Apple, ένας πομπός που μπορεί να βρίσκεται σε περιοχές όπου απαγορέυτεαι η καταγραφή εικόνας ή βίντεο, θα εκπέμπει υππέρυθρα σήματα με κωδικοποιημένα δεδομένα , τα οποία και θα επενεργοποιούν τις συγκεκριμένες λειτουργίες των κινητών ή των tablets.

Το μπλοκάρισμα θα είναι προσωρινό και θα διαρκεί όσο διαρκεί και η εκδήλωση (συναυλία, παράσταση, παρουσίαση, προϊόν πνευματικού έργου. Ακόμη η ίδια πατέντα θα μπορεί να απενεργοποιεί και την καταγραφή ήχου και την βιντεοσκόπηση σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, η πατέντα αυτή αναπτύχθηκε και μετά από παραινέσεις αρκετών καλλιτεχνών για πολλούς σοβαρούς λόγους. Ενας από αυτούς είναι ότι δεν θέλουν να βλέπουν ακυκλοφόρητα τραγούδια που τα παρουσιάζουν για πρώτη φορά σε μια συναυλία, ανεβασμένα στο youtube πριν αποό την επίσημη παρουσίασή τους.