Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε πως θα υποδεχθεί στις Βρυξέλλες την πρώτη υπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, το απόγευμα μετά τη Σύνοδο των «27».

Η συνάντηση θα γίνει στις 17:00 (ώρα Βρυξελλών) της Τρίτης στα γραφεία της Κομισιόν, όπως ανακοινώθηκε.

Το Εδιμβούργο ανοίγει διαύλους με την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για Brexit, έχοντας διαμηνύσει πως «βλέπει το μέλλον του στην Ευρώπη» και κρατώντας στο τραπέζι ακόμη και νέο σκωτσέζικο δημοψήφισμα για απόσχιση και στη συνέχεια ένταξη.


Η Σκωτία στην ΕΕ: Άλλοι κρατούν αποστάσεις, άλλοι ούτε να ακούσουν

Μπορεί η κυβέρνηση της Σκωτίας να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοικτή την πόρτα της ΕΕ, ωστόσο, στις Βρυξέλλες χειρίζονται το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε προσεκτικός στο ζήτημα της Σκωτίας, λέγοντας ότι το Εδιμβούργο κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί, αλλά η Κομισιόν δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το θέμα της Σκωτίας, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, απασχολεί και την Ισπανία, λόγω των κινήσεων της Καταλονίας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η Σκωτία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα να διαπραγματευθεί είσοδο στην ΕΕ. «Αν φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και η Σκωτία» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Ντέιβιντ Κάμερον έλεγε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να διατηρηθεί η ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ίδια η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών με τους ευρωπάϊκούς θεσμούς. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.