Με τη συμμετοχή του νέου βρετανού πρωθυπουργού είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η ακριβής ημερομηνία της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

Στη Σύνοδο αυτή είναι πιθανό ο νέος βρετανός πρωθυπουργός να παρουσιάσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά και σχετικά με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει μετά.

Αν δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, προτίθεται να ακολουθήσει κατά γράμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μπει σε διαδικασία σύννομου διαζυγίου ή αν θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε εκλογές.

Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε ότι το άρθρο 50 δεν μπορεί να ανακληθεί μονομερώς κι ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να το ζητήσει η Μ. Βρετανία και να συμφωνήσουν οι «27» με ειδική πλειοψηφία.

Εξάλλου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στο δείπνο των ηγετών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε μια φορτισμένη συναισθηματικά παρέμβαση σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Από την άλλη πλευρά, σύσσωμοι και οι «27» επιμένουν ότι το Λονδίνο πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, με τη μόνη διαφορά ότι οι περισσότεροι ηγέτες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν την εκκίνηση της διαδικασίας του διαζυγίου «το συντομότερο δυνατό», ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Λιθουανία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη Μ. Βρετανία.