Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να διαχειριστούν το Brexit, το BBC στρέφεται στην Ιστορία και στον Ερρίκο Ε’, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει όσα συμβαίνουν σήμερα.
Ο βασιλιάς αυτός της Αγγλίας πέθανε στο Σατώ ντε Βενσέν στο Παρίσι πριν από περίπου 600 χρόνια σε ηλικία μόλις 36 ετών. Είχε κερδίσει τους Γάλλους στο Αζινκούρ και πλησίαζε επικίνδυνα στο να κατακτήσει τον γαλλικό θρόνο υπό το άδειο βλέμμα του γάλλου βασιλιά ο οποίος δεν είχε καμία εξουσία σε μια χώρα όπου οι δούκες της Βουργουνδίας, της Γασκώνης και του Αρμανιάκ είχαν στρώσει το έδαφος για τους Άγγλους με τους φρενήρεις αγώνες τους για την εξουσία.
Ο Ερρίκος πέθανε από δυσεντερία πολύ λίγο προτού στεφθεί βασιλιάς και της Γαλλίας εκτός από της Αγγλίας. Δύο βασίλεια, εξουσία, η ευκαιρία να διαμορφώσει τον κόσμο όπως ήθελε. Και τι θα είχε γίνει αν τα είχε καταφέρει;
Το Παρίσι αναμφίβολα θα ήταν η καρδιά της Ευρώπης του Ερρίκου. Η Αγγλία του θα έπρεπε να κοιτάζει προς την πόλη αυτή, με το στυλ της, την κουλτούρα της, την μουσική της, την μεγαλοπρέπειά της, σαν ένα φεγγάρι καταδικασμένο να περιστρέφεται γύρω από ένα μεγαλύτερο πλανήτη για πάντα.
Η Ιστορία που θα ακολουθούσε θα ήταν διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Όμως στην περίπτωση του Ερρίκου Ε’, ένας νικητής βασιλιάς πέθανε και ένας αδύναμος επέζησε. Η Γαλλία τράβηξε τον δρόμο της και η Αγγλία τον δικό της.
Τύχη, ζαριά, η μοίρα των χωρών που αλλάζει σε μια στιγμή. Ένας θάνατος. Ή ένα δημοψήφισμα.
Κανένας στη Βρετανία σήμερα δεν γνωρίζει προς τα πού βαδίζουμε.
Αλλά οι βασιλείς και οι βαρόνοι, η αγγλική αυλή και οι ανταγωνιζόμενοι δούκες της Γαλλίας μας θυμίζουν πόσα πολλά δεν έχουν αλλάξει. Όπως επίσης και με ποιον τρόπο οι δύο χώρες, η Αγγλία και η Γαλλία, εξελίχθηκαν διαφορετικά η μία από την άλλη. Όχι λόγω της μοίρας, αλλά τυχαία.