Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας της Bundestag η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε την Τρίτη την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να διατηρήσει στενούς δεσμούς με την Βρετανία, αλλά και να εργαστεί για να ισχυροποιήσει την ΕΕ.

«Διαισθανόμαστε πόσο κρίσιμο είναι οι υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ να δείξουμε ότι θέλουμε και είμαστε ικανές να κάνουμε τα σωστά βήματα προς τα εμπρός», είπε η Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Καλωσόρισε όλες τις προτάσεις που βοήθησαν στην ισχυροποίηση της ΕΕ, αλλά είπε ότι είναι σημαντικό να αποφύγουμε μέτρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να αποχωρήσουν, αναφέροντας ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αναζητά επιλεκτικά όρους στις επικείμενες διαπραγματεύσεις εξόδου.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Βρετανία πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ, πριν αρχίσει οποιαδήποτε ανεπίσημη ή επίσημη διαπραγμάτευση για την μελλοντική της σχέση με την ΕΕ.

Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις και προκλήσεις κατά το παρελθόν, είπε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει το «μεγάλο βήμα μπροστά» με την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Χαρακτήρισε «επιβλαβή» την όποια υπόνοια που δίνει ώθηση σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει πως είναι πρόθυμο και ικανό να λειτουργήσει.

Η κα Μέρκελ σημείωσε πως είναι στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει το πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της με την Ευρώπη και πως αναμφίβολα αυτό είναι μια εγχώρια βρετανική απόφαση.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης πως μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, και όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Η κα Μέρκιελ τόνισε πως «παραμένουμε σε στενή συνεργασία με τη Βρετανία στο ΝΑΤΟ» και πως η Γερμανία θέλει να διατηρήσει στενή σχέση με την Βρετανία.

Παράλληλα, δήλωσε με έμφαση πως η Γερμανία θα κάνει το παν για να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντας πως δεν πρέπει να «ξεχαστούν» άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση.