Σπριντ… διαρκείας αρχίζουν οι «μεγάλοι» της ΕΕ για το διαζύγιο με τη Βρετανία. Η αρχή έγινε το Σάββατο με την επίσκεψη Ρέντσι στο Παρίσι, ενώ τη Δευτέρα η Άνγκελα Μέρκελ φιλοξενεί στο Βερολίνο «μίνι» σύνοδο εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει υιοθετήσει έναν μάλλον συμφιλιωτικό τόνο έναντι του Λονδίνου, υποδέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Προηγήθηκε τετ-α-τετ της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Τουσκ.

Αποκλείει η Γερμανία άτυπη διαπραγμάτευση για το Brexit

«Πάγο» βάζει η γερμανική κυβέρνηση σε ενδεχόμενη άτυπη διαπραγμάτευση για το Brexit πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσει επίσημα την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, λέγοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθεί «ένα εύλογο χρονικό διάστημα» στο Λονδίνο -γεγονός το οποίο έρχεται σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές φωνές για έναρξη της διαπραγμάτευσης «τώρα».

Η ταχύτητα του διαζυγίου αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που έχουν το απόγευμα στο Βερολίνο οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι. Και μπορεί Γαλλία και Γερμανία να επιμένουν ότι «βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία» σε ό,τι αφορά το Brexit, όμως στην πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν συμφωνούν ούτε καν στο χρονοδιάγραμμα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία «πρέπει να φύγει γρήγορα», ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε -στη γραμμή που έδωσε το Σάββατο η καγκελάριος περί «μη βιασύνης»- ότι θα πρέπει να δοθεί στο Λονδίνο ένα «εύλογο χρονικό διάστημα».

Η συνάντηση των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας γίνεται τρεις ημέρες μετά την «ψυχρολουσία» της βρετανικής κάλπης και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τρίτης, όπου ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει επίσημα τους (συντόμως πρώην) εταίρους για το δημοψήφισμα που οδηγεί τη Βρετανία εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας.

Καθώς η ΕΕ κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, ο Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «ένα πράγματα είναι ξεκάθαρο»: Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανεπίσημη προκαταρκτική διαπραγμάτευση με τη Βρετανία σχετικά με τη διαδικασία του Brexit έως ότου υποβάλει το Λονδίνο επίσημο αίτημα στη βάση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Εάν η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να το κάνει αυτό, το σεβόμαστε» συμπλήρωσε επισημαίνοντας πάντως πως η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αφήνει τη διαπραγμάτευση στον διάδοχό του (η ανάδειξή του αναμένεται τον Οκτώβριο), ενώ ούτε το στρατόπεδο του «Leave» δείχνει καμία ιδιαίτερη βιασύνη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εξόδου.

«Τίποτα δεν θα συμβεί αυτή τη στιγμή» λέει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν -ο οποίος τελικά… εμφανίστηκε δημόσια- επιχειρεί να καθησυχάζει τις αγορές και μιλά επίσης για διαζύγιο «εν ευθέτω χρόνο».

Ωστόσο, η ΕΕ -με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς στην πρώτη γραμμή, αλλά και η Γαλλία- διαμηνύει στο Λονδίνο ότι δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο και ζητά ενεργοποίηση του επίμαχου Άρθρου 50 «τώρα». Άμεση έναρξη της διαδικασίας έχουν ζητήσει και πολλοί υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο, έρχεται και η επιθεώρηση Politico να υπογραμμίσει τις «σημαντικές διαφορές» μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας όχι μόνο ως προς τη διαχείριση του Brexit («δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε επί του χρονοδιαγράμματος»), αλλά και της μελλοντικής κατεύθυνσης της ΕΕ.

Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη στις Βρυξέλλες – Την Τετάρτη η πρώτη συνεδρίαση των «27»

Ακολουθεί την Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το δημοψήφισμα που οδηγεί τη χώρα του εκτός ΕΕ και τον ίδιο εκτός πρωθυπουργίας.

Και την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά η ΕΕ των «27» με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν χωρίς την Βρετανία τα επόμενα βήματα μετά την ψήφο των Βρετανών για την έξοδο της χώρας τους από τους κόλπους της Ένωσης.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις εκ μέρους της Κομισιόν, Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, να ξεκινήσει «τώρα» τη διαδικασία αποχώρησής από την Ένωση δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τους Βρετανούς μέχρι τον Οκτώβριο -όταν θα αποχωρήσει ο Ντ.Κάμερον- για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, δείχνει να έχει επιλέξει να κινηθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σε πιο ήπια γραμμή επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, και οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι νηφάλιες και σε καλό κλίμα.

Πριν την μετάβασή του στο Βερολίνο, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Κυριακή πως η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν «να πάρουν την πρωτοβουλία» μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξοδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκη Ένωση.

«Μια χώρα φίλη, μια χώρα σύμμαχος με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, αποφασίζει να φύγει από την ένωσή μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσαμε άφθαρτη, αδιάσπαστη» δήλωσε κατά τα εγκαίνια μνημείου στο Ντιν-λε-Πλας (κεντρική Γαλλία), ένα μαρτυρικό χωριό όπου 27 άνθρωποι είχαν τουφεκιστεί στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία» επισήμανε.

«Χωριστά, διατρέχουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις […] Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη» κατέληξε.