Τι έρχεται μετά το «Brexit»; Για κάποιους από τους ψηφοφόρους του Leave, η απάντηση είναι ανησυχία, πανικός και… «Bregret».

Η βρετανική εφημερίδα Independent σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι που στήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εκφράζουν την οργή τους, εν μέσω ισχυρισμών ότι κάποιοι από όσους ψήφισαν Brexit έχουν μετανιώσει για την απόφασή τους.

Εργαζόμενοι σε εκλογικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα από ψηφοφόρους που τους ρωτούσαν εάν μπορούν να αλλάξουν την ψήφο τους, ενώ κάποιοι άλλοι παραδέχθηκαν δημοσίως ότι χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως ψήφο διαμαρτυρίας, καθώς ήταν σίγουροι ότι η Βρετανία θα παρέμενε στην ΕΕ.

Καθώς η στερλίνα κατέρρεε και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονταν στο «κόκκινο», ορισμένοι από τους ψηφοφόρους του «Leave» δήλωναν προδομένοι μετά και από την παραδοχή του Νάιτζελ Φάρατζ ότι η αφίσα που υποσχόταν εκατομμύρια λίρες στο NHS -χρήματα που λεγόταν ότι θα εξοικονομούνταν από τα κονδύλια της χώρας προς την ΕΕ- ήταν «λάθος».

Αυτό που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς είναι ένα αίσθημα «Bregret» (από τις λέξεις Britain και Regret -μετανιώνω).

Η Μάντι Σούθι, φοιτήτρια που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, είπε στο ITV ότι εάν ψήφιζε σήμερα θα επέλεγε την παραμονή. «Η πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται φανερή» λέει και εκφράζει την ελπίδα να μπορούσε να ψηφίσει ξανά.

«Φεύγουμε από την ΕΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε, μάς έμεινε ο Μπόρις και ο Νάιτζελ ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι ο ισχυρισμός για το NHS ήταν ψέματα» είπε η Κέμπε Γκίμπονς, ναυαγοσώστρια από το Σάφολκ. «Προσωπικά ψήφισα να φύγουμε πιστεύοντας αυτά τα ψέματα και το μετανιώνω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Νιώθω σαν να μου έκλεψαν την ψήφο μου» σημειώνει.

Ψηφοφόρος είπε στο BBC ότι εάν γνώριζε τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που θα είχε το Brexit για την οικονομία, θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Ο άνδρας είπε: «Με σοκάρει το γεγονός ότι ψηφίσαμε να φύγουμε, δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό. Δεν πίστευα ότι η ψήφος μου θα μετρήσει τόσο πολύ, θεωρούσα ότι απλά θα παραμέναμε».

Εν τω μεταξύ, ψηφοφόροι και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιούν στο Twitter το hashtag #WhatHaveWeDone («τι κάναμε») για να εκφράσουν την θλίψη τους και την οργή τους για το αποτέλεσμα.

Ακόμα και ολόκληρες περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit εκφράζουν τώρα την ανησυχία τους. Η Κορνουάλη, η οποία ψήφισε Brexit σε ποσοστό 56,52%, ζητά τώρα «προστασία» από τη βρετανική κυβέρνηση και χρηματοδότηση ισόποση με αυτή που λάμβανε από την ΕΕ. Η περιοχή λαμβάνει εκατομμύρια λίρες τον χρόνο από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συλλογή υπογραφών στο Διαδίκτυο που απευθύνεται στη βρετανική κυβέρνηση και με την οποία ζητείται να διοργανωθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, έχει φτάσει σχεδόν τα τρία εκατομμύρια υπογραφές (συγκεκριμένα πάνω από 2,8 εκατομμύρια, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται).

Το αίτημα ζητά επανάληψη του δημοψηφίσματος εάν η ψήφος για το «Μένουμε» ή το «Φεύγουμε» είναι χαμηλότερη του 60% σε προσέλευση κάτω του 75%».

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Google αποκάλυψε ότι μία από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτησής της στη Βρετανία μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα ήταν το ερώτημα: «Τι είναι η ΕΕ;»