Τα πυρά της στον Πάπα Φραγκίσκο έστρεψε η Τουρκία, μετά τα σχόλια του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι η σφαγή του 1915 υπήρξε σχεδιασμένη γενοκτονία, με στόχο την εξαφάνιση των Αρμενίων.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρετίν Τσανικλί χαρακτήρισε τα σχόλια «πολύ ατυχή» και είπε ότι κουβαλούν την «νοοτροπία των Σταυροφοριών».

Μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern («το μεγάλο κακό»), αλλά κατόπιν ξέφυγε από το κείμενο της ομιλίας του και πρόσθεσε «αυτή η γενοκτονία», για να αναφερθεί «στην πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είπε ότι ο όρος αυτός «δεν συνάδει με την αλήθεια».

«Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Το ξέρουμε όλοι, όλος ο κόσμος το γνωρίζει και το γνωρίζουν και οι Αρμένιοι» είπε.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποιεί τον όρο γενοκτονία για να μιλήσει για τη σφαγή των Αρμενίων.

Όταν το είχε κάνει πρώτη φορά πέρυσι, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.

Η Τουρκία αρνείται τον όρο γενοκτονία και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή και για «διωγμό».