Σε βαθιά κρίση βρίσκονται οι Εργατικοί της Βρετανίας, μετά την ψήφο στο Brexit. Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να καθαιρέσει τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν.

Ο χορός των παραιτήσεων ξεκίνησε ήδη και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κόρμπιν ίσως χάσει ακόμα και το μισό σκιώδες υπουργικό συμβούλιό του.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών διαμηνύει πως θα αντικρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσής του.

Ο Κόρμπιν δέχθηκε σκληρές επικρίσεις από μερίδα των βουλευτών των Εργατικών, διότι όπως λένε δεν έκανε αρκετά εντατική εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και δεν έπεισε εκατομμύρια ψηφοφόρους σε παραδοσιακά προπύργια του κόμματος να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της εκστρατείας Remain.

Μέσα σε μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που προκάλεσε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός ΕΕ, δύο βουλευτές υπέβαλαν πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κόρμπιν, ενώ άλλοι ζήτησαν την παραίτησή του.

Ο Κόρμπιν αντέδρασε καθαιρώντας τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών του κόμματός του Χίλαρι Μπεν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Observer.

Ο Μπεν φέρεται να «κάλεσε συναδέλφους του βουλευτές το Σαββατοκύριακο για να πει ότι θα ζητήσει από τον Κόρμπιν να παρατηθεί εάν υπήρχε σημαντική υποστήριξη σε μια κίνηση εναντίον του», ανέφερε ο Observer.

«Ζήτησε επίσης από άλλους σκιώδεις υπουργούς να παραιτηθούν όπως και αυτός εάν ο Κόρμπιν αψηφούσε το αίτημά του».

Ο Κόρμπιν πληροφόρησε τον Μπεν ότι τον καθαιρεί διότι απώλεσε την εμπιστοσύνη του, φέρεται να είπε εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών στην βρετανική εφημερίδα.

Ο Κόρμπιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών και, ερωτηθείς εάν θα την διεκδικήσει εκ νέου, απάντησε: «Ναι, εδώ είμαι».

Ο Μπεν είχε διαφωνήσει ανοικτά με τον Κόρμπιν τον Σεπτέμβριο του 2015, για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Η απόφαση να επεκταθεί η δράση της RAF στη Συρία δίχασε τους Εργατικούς: Ο Κόρμπιν αντιτάχθηκε σε αυτή, αλλά ο Μπεν έκανε μια παθιασμένη ομιλία υπέρ της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετά την καθαίρεση, οι παραιτήσεις

Η Χάιντι Αλεξάντερ ήταν η πρώτη που παραιτήθηκε μετά την καθαίρεση του Μπεν.

Ακολούθησε η παραίτηση της Γκλόρια Ντε Πιέρο, σκιώδους υπουργούς για τη Νεολαία. Η Ντε Πιέρο δήλωσε ότι ο Κόρμπιν δεν μπορεί να φέρει στο κόμμα νίκη στις γενικές εκλογές.

Το μεσημέρι της Κυριακής την παραίτησή της υπέβαλε και η Λίλιαν Γκρίνγουντ, σκιώδης υπουργός Μεταφορών.

Aρκετοί ακόμα βουλευτές των Εργατικών αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να παραιτηθούν.

Μεταξύ άλλων, ακούγεται ότι θα παραιτηθούν οι Άντζελα Ιγκλ, Μαρία Ιγκλ, Άντι Μπέρνχαμ, Κρις Μπράιαντ.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τομ Γουότσον δεν αναμένεται να παραιτηθεί.
Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των Εργατικών πιστεύεται ότι ψήφισε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.