Υπό πίεση να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για το καθεστώς που θα ισχύει από εδώ και πέρα με τους «27» βρίσκεται η Βρετανία, με ευρωπαίους αξιωματούχους -από Βρυξέλλες μέχρι Φρανκφούρτη- αλλά και κυβερνήσεις όπως τη γαλλική να καλούν το Λονδίνο σε ταχύ διαζύγιο για να περιοριστεί η αβεβαιότητα.

Η ίδια η Βρετανία δεν δείχνει ωστόσο να βιάζεται, ενώ η Γερμανία εμφανίζεται προς το παρόν επιφυλακτική.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως το έργο του διαζυγίου θα είναι καθήκον του διαδόχου του, ο οποίος αναμένεται να έχει αναδειχθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Και ο Μπόρις Τζόνσον -«στρατηγός» του Brexit στο Λονδίνο και ένας από τους θεωρούμενους πιθανότερους διεκδικητές, στην παρούσα φάση, της θέσης του Κάμερον στους Τόρις- εμφανίστηκε να συμμερίζεται την άποψη για «προσεκτικούς ρυθμούς» στη διαδικασία.

Εντελώς αντίθετες ήταν οι πρώτες αναφορές από την άλλη πλευρά της Μάγχης. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό είπε το Σάββατο (από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για την συνάντηση των ΥΠΕΞ των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ) ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα προς το συμφέρον όλων».

Προηγούμενως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε σαφώς τη θέση του: «Οι Βρετανοί αποφάσισαν πως θέλουν να φύγουν, οπότε είναι άσκοπο να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους».

Στον ίδιο τόνο, αλλά με πολύ αιχμηρότερες αναφορές ειδικά εναντίον του Ντέιβιντ Κάμερον, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς: Με την απόφαση του να φύγει τον Οκτώβριο κι όχι αμέσως, ο Κάμερον «κρατά όμηρο ολόκληρη την ήπειρο», υποστήριξε ο Σουλτς.

Εκκλήσεις για ταχύ διαζύγιο ήρθαν το Σάββατο και από τον πύργο της ΕΚΤ, με το μέλος του Συμβουλίου της Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό να τονίζει ότι η βρετανική έξοδος «πρέπει να είναι γρήγορη για ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα».

Στο Βερολίνο πάντως, ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εμφανίστηκε το πρωί του Σαββάτου να κρατά μετριοπαθέστερη στάση, λέγοντας πως «δεν πρέπει να καταφύγουμε σε βιαστικές κινήσεις». «Αλλά μετά την βρετανική απόφαση, δεν μπορούσε να πέσουμε σε αδράνεια» τόνισε.