Αμφισβητείται και ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την «ψυχρολουσία» του Brexit. Δύο μέλη των Εργατικών υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του αρχηγού τους, η οποία παραπέμπεται προς συζήτηση τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εφόσον η πρόταση μομφής υποστηριχθεί θα ακολουθήσει την Τρίτη μυστική ψηφοφορία που μπορεί με τη σειρά της να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή ηγεσίας.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται μπαράζ επικρίσεων ότι στήριξε το «Μένουμε» με «μισή καρδιά» και απέτυχε να κρατήσει τους ψηφοφόρους των Εργατικών μακριά από το στρατόπεδο του Brexit.

Την πρόταση μομφής κατέθεσαν οι βουλευτές Μάργκαρετ Χοτζ και Αν Κόφεϊ.

«Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να επικοινωνήσει ένα μήνυμα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε αυτό το μήνυμα, και πιστεύω ότι απέτυχε και στα δύο κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι πλέον ο ηγέτης του κόμματος» δήλωσε στο Reuters η Αν Κόφεϊ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ψηφίσει «όχι» στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 1975, αλλά τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν κύματα ψηφοφόρων των Εργατικών να μην ψηφίζουν Εργατικούς. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν μπορούσε να συνδεθεί με τους ανθρώπους που έπρεπε να προσελκύσουμε» δήλωσε από πλευράς η Μάργκαρετ Χοτζ μιλώντας στο δίκτυο Sky News.

Εναντίον του Κόρμπιν και ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ, ο οποίος δήλωσε ότι η ηγεσία των Εργατικών τήρησε «αρκετά χλιαρή» στάση στη διάρκεια της εκστρατείας. «Δεν κινητοποιήσαμε τους υποστηρικτές μας, ώστε αυτοί να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης ή του καθεστώτος» τόνισε.

Πάντως, υπάρχουν και αρκετοί υποστηρικτές του Κόρμπιν. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κιθ Βαζ είπε σε συνέντευξή τους ότι δεν πιστεύει πως θα έπρεπε να υπάρξει «αμφισβήτηση της ηγεσίας» στους Εργατικούς.