Τους οκτώ λόγους για τους οποίους επικράτησε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αναλύει το BBC.

1. Οι οικονομικές προειδοποιήσεις για το Brexit γύρισαν μπούμερανγκ. Το BBC σημειώνει ότι οι Βρετανοί βομβαρδίστηκαν με προειδοποιήσεις για το πώς θα γίνουν φτωχότεροι εάν ψηφίσουν έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αλλά στο τέλος «δεν πείστηκαν από αυτά που άκουσαν ή/και θεώρησαν ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρώσουν».

2. O ισχυρισμός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας θα εξοικονομήσει έως 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ, έπεισε αρκετούς. Το BBC σημειώνει ότι υπήρξε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σύνθημα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι απολύτως ακριβές.

3. Ο Φάρατζ μετέτρεψε το μεταναστευτικό ως το κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας και το BBC σημειώνει ότι το ζήτημα αυτό σχετίζεται με ζητήματα εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας που εξυπηρετούσαν απόλυτα τους υποστηρικτές του Brexit.

4. Οι πολίτες σταμάτησαν να ακούν τον πρωθυπουργό. Με το να θέσει εαυτόν επικεφαλής της παράταξης του Bremain και να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης, έθεσε σε κίνδυνο το πολιτικό του μέλλον. Με τους Τόρις να είναι διχασμένοι και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τους Εργατικούς, ο Κάμερον δεν κατάφερε να πείσει αρκετούς αναποφάσιστους, τονίζει το BBC.

5. Οι Εργατικοί δεν κατάφεραν να πείσουν την εκλογική τους βάση. Για την παραμονή στην ΕΕ ήταν απαραίτητη η ψήφος των Εργατικών. Το BBC σημειώνει ότι το κόμμα έκρινε λάθος το κλίμα που επικρατούσε στην εκλογική του βάση και όταν κατάλαβε ότι κάτι είναι λάθος, δεν κατάφερε να κάνει και πολλά για να αλλάξει το κλίμα.

6. Τα μεγάλα ονόματα του Brexit. Αρκετοί υπουργοί στήριξαν το Brexit, αλλά ήταν η στήριξη των Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ που «εκτόξευσαν» την καμπάνια του «Φεύγουμε».

7. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες. Αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, το δίκτυο εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα είναι άνω των 65 ετών και ότι αυτοί έκριναν την ψήφο σε νότια, νοτιο-ανατολική Αγγλία, στα Μίντλαντς και στα βορειο-ανατολικά της χώρας.

8. «Η Ευρώπη έμοιαζε πάντα ξένη». Το BBC σημειώνει ότι η σχέση Λονδίνου – Βρυξελλών δεν ήταν απλή. Τονίζει ότι από το 1975 οπότε η συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα τέθηκε προς ψήφιση -και επικράτησε οριακά-, πολλοί ήταν αυτοί που άλλαξαν γνώμη με την αμφιβολία να μετατρέπεται σε εχθρότητα.