Ενώ οι Βρετανοί προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να αποφανθούν αν επιθυμούν η χώρα τους να μείνει ή να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες επικρατεί σιγή ασυρμάτου. Οι δηλώσεις αξιωματούχων έχουν μηδενιστεί ενώ στη φράση «η Ευρώπη είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο», κύκλοι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων συνοψίζουν την ανάγκη να βγει μια εικόνα συνοχής, αποφασιστικότητας και σαφήνειας για την επόμενη μέρα, αφήνοντας ωστόσο να φανεί η αγωνία για το άγνωστο σε περίπτωση που οι Βρετανοί ρίξουν «μαύρο» στην ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα ακολουθήσει από τα ξημερώματα της Παρασκευής, όταν θα έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, επέλεξε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες να συγχαρεί όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες που πέρασαν στην επόμενη φάση του Euro, κάνοντας ειδική μνεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που τα πήγε «ιδιαιτέρως καλά» και θα έχει τρεις ομάδες στη φάση των 16.

Στο ίδιο κλίμα, έξω από τη μόνιμη αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου το μήνυμα «παρακαλούμε μείνετε» είχε σχηματιστεί το πρωί της Παρασκευής από λουλούδια.

Ωστόσο, πέρα από τα ευχολόγια και τα καλά λόγια, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια μακρά νύχτα και ένα φορτωμένο πρωινό. Οι κάλπες στη Βρετανία θα κλείσουν στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα (23:00 ώρα Βελγίου) και το αποτέλεσμα δε θα είναι ασφαλές, όπως όλα δείχνουν, πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι Βρυξέλλες έχουν ανακοινώσει επίσημα μόνο την προγραμματισμένη συνεδρίαση των «τεσσάρων» αύριο στις 10:30 το πρωί (των τριών προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σε αυτή τη συνάντηση θα γίνει η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, όποιο και να είναι αυτό, και θα βγει, όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες, η επίσημη θέση της ΕΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής αναμένεται να συνεδριάσουν νωρίς το πρωί, αμέσως πριν ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς κατευθυνθεί στην έδρα της Επιτροπής.

Τέλος αύριο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, το οποίο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου και το οποίο μεταφέρθηκε από τις 21 Ιουνίου στις 24 Ιουνίου.

Εφόσον, όμως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, το κάθε όργανο είναι αναμενόμενο πως θα ακολουθήσει δικές του έκτακτες διαδικασίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -τις οποίες όμως δεν επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι του Συμβουλίου- σε περίπτωση Brexit την πρώτη δήλωση από πλευράς ΕΕ θα την κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περί τις 6 το πρωί -τοπική ώρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από την πλευρά του θα συγκαλέσει, σύμφωνα με πηγές, την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ αντίστοιχα το Κολλέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως, πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με αγωνία, γνωρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Από τη Γαλλία, ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ ανέφερε πως η συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ θα επικεντρωθεί στην «κατάρτιση απάντησης για την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ενώ από το Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Πέμπτη πως «ελπίζουμε σε απόφαση των Βρετανών για παραμονή» στην ΕΕ.