από metereologos.gr
Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
 

'Οχι στις γενοκτονίες, όχι στους αρνητές τους

Προσυπογράφουν 175 βουλευτές από 24 εθνικά κοινοβούλια και η Ευρωβουλή
'Οχι στις γενοκτονίες, όχι στους αρνητές τους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Συρία, Ιράκ, Νταρφούρ, Μπουρούντι… Ο αφόρητος κατάλογος των μαζικών εγκλημάτων που σήμερα διαπράττονται μπροστά στα μάτια μας, και που ορισμένα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε γενοκτονία, είναι μακρύς. Η Ευρώπη όμως βιώνει μια άνοδο των αρνητών, τόσο σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων όσο και λαϊκής κουλτούρας, η οποία παίρνει διάφορες μορφές: άρνηση ή ακόμη και αντιστροφή γεγονότων, σχετικισμός, σύγχυση, ανταγωνισμός θυμάτων. Όπως μας διδάσκει ο κάτοχος Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης Έλι Βίζελ, «ο δολοφόνος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη μέσω της σιωπής» _ η άρνηση αποτελεί συνέχιση της γενοκτονίας.

Ο αγώνας για την πρόληψη των γενοκτονιών και των μαζικών εγκλημάτων καθώς και ο αγώνας κατά της άρνησης είναι ένα και το αυτό. Πρόκειται για την διατήρηση μιας ουσιώδους αξίας, της ζωής, και μιας δέσμευσης που υπερβαίνει κοινοτικά ή εθνικά χαρακτηριστικά και πολιτικές πεποιθήσεις. Μας αφορά όλους.

Οι βουλευτές έχουν ευθύνη να δράσουν, μια ιδιαίτερη ευθύνη. Η ευθύνη αυτή μάς γεννά υποχρεώσεις. Γι'  αυτό, προερχόμενοι από διαφορετικούς ορίζοντες και πέρα από τις διαφωνίες που ενίοτε μας φέρνουν αντιμέτωπους, δεσμευόμαστε όλοι μαζί, στο όνομα της κοινής ανθρωπιάς, για την αποτροπή των γενοκτονιών και των μαζικών εγκλημάτων και για τον αγώνα κατά της άρνησης. Θα δράσουμε προκειμένου η έγνοια για τον Άλλο να επικρατήσει έναντι της αδιαφορίας, η αλήθεια έναντι του ψεύδους, η γνώση έναντι της άγνοιας, η αλληλεγγύη έναντι του εγωισμού, η ζωή έναντι της καταστροφής. Δεσμευόμαστε ότι θα αποτρέπουμε τις γενοκτονίες και τα μαζικά εγκλήματα σε συνεργασία με τους διάφορους διεθνείς, περιφερειακούς και εθνικούς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών προκειμένου η Ευθύνη της Προστασίας να τεθεί σε εφαρμογή με αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουμε κατ' αρχάς στην καταγραφή των γεγονότων, κυρίως πηγαίνοντας επί τόπου. Θα πληροφορήσουμε και θα κρούσουμε τον κώδωνα για επικίνδυνες καταστάσεις τόσο προς το ευρύ κοινό όσο και προς τις κυβερνήσεις μας, τους ευρωπαϊκούς, περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς και τα υπόλοιπα κοινοβούλια. Θα δράσουμε επίσης ώστε ο θεσμοί αυτοί, και πρώτα πρώτα οι κυβερνήσεις μας, να εμπλακούν με αποφασιστικότητα για να βάλουν τέλος σε όλες τις καταστάσεις που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε γενοκτονία, όπου και αν συμβαίνουν στον κόσμο. Θα εργαστούμε για να ιδρυθούν εντός των θεσμών, ξεκινώντας από τα κοινοβούλια στα οποία είμαστε εκλεγμένοι, μηχανισμοί εποπτείας επικίνδυνων καταστάσεων και επέμβασης για να αποτρέψουν μαζικά εγκλήματα ή να σταματήσουν όσα ήδη είναι σε εξέλιξη.   

Η δέσμευσή μας κατά της άρνησης των γενοκτονιών, όπως τις ορίζει η Σύμβαση του ΟΗΕ του 1948, θα πάρει διάφορες μορφές. Επεμβάσεις στη δημόσια συζήτηση για να αντικρουστούν οι διάφορες εκφράσεις της άρνησης. Η γνώση αντικρούει την άρνηση. Γι' αυτό θα φροντίσουμε ώστε οι ιστορικοί να μπορούν να εργάζονται με τη μεγαλύτερη ελευθερία.
Σ' αυτό το πλαίσιο, θα συμμετέχουμε στις τελετές μνήμης των γενοκτονιών εκεί όπου διαπράχτηκαν ή με τις Αρχές που εκπροσωπούν τα θύματα.  Τέλος θα δράσουμε ώστε η ιστορία και η μνήμη των γενοκτονιών να κατέχουν θέση στα σχολικά προγράμματα και θα υποστηρίξουμε την μελέτη τους από τον ακαδημαϊκό κόσμο.

Ο Πρίμο Λεβί έλεγε: «Συνέβη, άρα μπορεί να ξανασυμβεί: αυτό είναι το βασικό όσων έχουμε να πούμε. Μπορεί να συμβεί, παντού». Για τις γενιές μας όπως και για τις επόμενες, η επαγρύπνηση και η δέσμευσή μας θα είναι αδιάκοπες.

* Το κείμενο αυτό υπογράφουν 175 βουλευτές από 24 εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο, προερχόμενοι από διάφορες πολιτικές τάσεις και 31 χώρες συνολικά. Από την Ελλάδα υπογράφουν οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογογλου και Σοφία Σακοράφα, και η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά.   Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΝΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ | 23/06/2016 09:46
  οι αρνητές των των γενοκτονιών , όπως γίνεται σε πολλες χώρες στην Ευρώπη . Η αλήθεια να βγαίνει παντα επάνω και να νικάει τον φασισμό .
  ΔΑΥΙΔ
  απάντηση00
   
   
  αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις ... | 23/06/2016 08:59
  βιαιότητες, βαρβαρότητες, διώξεις, μαζικές εκκαθαρίσεις, εθνοκαθάρσεις, γενοκτονίες ... θα μπούν όλα σε ένα τορβά ; με ποιό ακριβώς κριτήριο μιά ''εθνοκάθαρση'' ή μιά ''σφαγή'' θα καθορίζεται επι πλέον και σάν ''γενοκτονία'' ; τα κριτήρια έχουν αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια, και, με δεδομένο το γεγονός αυτό, κάθε λαός θα μπορεί να κατηγορήσει κάθε άλλον για ''γενοκτονία''. Άς αναμένουμε και στην Ελλάδα κατηγορίες (και, με την κατάχρηση που γίνεται στον όρο, νόμιμες και βάσιμες πλέον) περι γενοκτονίας Αρβανιτών, Τσάμηδων ή Μακεδόνων στο προσεχές μέλλον.
  evilbird
  απάντηση00
   
-