Τα τελευταία χρόνια η μυστηριακή Κορνουάλη στο νοτιοδυτικό άκρο της Βρετανίας έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις. Πολλοί, ωστόσο, από τους περίπου 500 χιλιάδες κατοίκους της δηλώνουν πως στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit. «Γιατί;» διερωτάται η γερμανική επιθεώρηση «Spiegel», επιδιώκοντας να εξηγήσει το φαινομενικώς παράδοξο.
Αν και αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Βρετανών και αρκετών Ευρωπαίων, η Κορνουάλη είναι μια φτωχή περιοχή. Και καθώς η οικονομία της είναι μια από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη, αυτή η νοτιότερη κομητεία της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας βασίζει την ανάπτυξή της και στα μεγάλα κονδύλια που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Μόνο την περίοδο 2007-2013 έλαβε 654 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις ενώ έως το 2020 αναμένεται να εισπράξει άλλα 604 εκατ. Χάρη σε αυτά τα χρήματα η Κορνουάλη απέκτησε, μεταξύ άλλων, μια σύγχρονη πανεπιστημιούπολη και δημιούργησε κέντρα επιχειρηματικής ανάπτυξης για νεοφυείς επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα, οι ντόπιοι έχουν αναγνωριστεί ως «εθνική μειονότητα» από την ΕΕ, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα –με κυριότερο εκείνο της προστασίας της ταυτότητάς τους και της γλώσσας τους –με τους Σκωτσέζους, τους Ουαλούς και τους Βορειοϊρλανδούς.


Εθνική κυριαρχία και βασίλισσα

Παρ’ όλα αυτά, η τοπική κοινή γνώμη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με δυσπιστία τις Βρυξέλλες και να τάσσεται υπέρ μιας ανεξάρτητης από τις επιταγές της Κομισιόν Βρετανίας. Κάποιοι διότι θεωρούν πως η ΕΕ διαθέτει υπερβολικές εξουσίες και κάποιοι άλλοι διότι πιστεύουν ότι ο ρόλος των τεχνοκρατών των Βρυξελλών όσον αφορά τον τόπο τους είναι δευτερεύουσας σημασίας.
«Η εθνική μας κυριαρχία είναι σημαντική. Η βασίλισσά μας είναι σημαντική» δηλώνει στον απεσταλμένο του «Spiegel» η 73χρονη Σέιλα Μίτσελ από το Φάλμαουθ, μια παραθαλάσσια πόλη στη νότια Κορνουάλη, καθώς στέκεται μαζί με τον σύζυγό της και άλλους ντόπιους ευροσκεπτικιστές πίσω από ένα περίπτερο πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματα του Brexit.
Η συνταξιούχος πρώην νοσοκόμα αναφέρει ότι βρίσκεται εκεί γιατί ανησυχεί ιδιαίτερα για το μέλλον των εγγονιών της και επισημαίνει πως αυτό που την απασχολεί περισσότερο είναι το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών. «Δεν μπορούμε να τους δεχτούμε όλους. Η χώρα μας είναι μικρή και τη θέλουμε πίσω» λέει, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αφότου αναφέρει πως πολλοί από τους νεοφερμένους είναι νέοι άνδρες από τη Συρία, η ηλικιωμένη κυρία διερωτάται «γιατί δεν φοράνε μια στολή να πάνε να πολεμήσουν;». Οταν, όμως, πληροφορείται ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους άνδρες είναι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις βόμβες ενός δικτάτορα, ένας άλλος από τους υποστηρικτές του Brexit δηλώνει: «Και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια δικτατορία».

«Θέλω τα λεφτά μου πίσω!»

Ανέκαθεν οι Βρετανοί ήταν περισσότερο επιφυλακτικοί με την ΕΕ από ό,τι οι περισσότεροι πολίτες των χωρών-μελών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η υποψία ότι η ένταξη της Γηραιάς Αλβιώνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάθε άλλο παρά επωφελής για τους πολίτες της εκφράστηκε με ξεκάθαρο τρόπο από τη Μάργκαρετ Θάτσερ μέσω της διάσημης, πλέον, δήλωσής της «θέλω τα λεφτά μου πίσω». Και παρότι στη συνέχεια η Σιδηρά Κυρία κατάφερε να διαπραγματευτεί και να κερδίσει μια σημαντική μείωση στις συνεισφορές της Βρετανίας προς τις Βρυξέλλες, η δυσπιστία παραμένει διάχυτη.
Οι υπέρμαχοι του Brexit υποστηρίζουν ότι «η Βρετανία δίνει κάθε εβδομάδα στις Βρυξέλλες 441 εκατομμύρια ευρώ». Η αλήθεια είναι διαφορετική. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται ούτε τα περίπου 126 εκατομμύρια ευρώ που επιστρέφονται στη χώρα ούτε τα ευρωκονδύλια που λαμβάνουν οι Βρετανοί. Και πράγματι, ακόμη και ο επικεφαλής της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας χαρακτήρισε τον εν λόγω υπολογισμό «δυνητικά παραπλανητικό».
Το ότι η Κορνουάλη επωφελείται από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ είναι αναμφίβολο. Το ζήτημα όμως είναι σε τι βαθμό. Επειτα από έρευνα που πραγματοποίησαν πρόσφατα όσον αφορά τα χρήματα που φτάνουν στην περιοχή από την ΕΕ, ειδικοί ελεγκτές κατέληξαν σε κάθε άλλο παρά αισιόδοξα συμπεράσματα. Βάσει του προγράμματος, η αξιοποίηση των ευρωκονδυλίων θα δημιουργούσε 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αλλά δημιουργήθηκαν μόλις 5.000. Και ενώ αναμένονταν επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα ύψους 650 εκατ. ευρώ, τελικά δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.

HeliosPlus