Οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Πρακτικά δεν κρατούνται, ούτε επιτρέπονται. Η είσοδος απαγορεύεται στους δημοσιογράφους. Συνέντευξη Τύπου δεν δίδεται ούτε στην έναρξη ούτε στο τέλος της διάσκεψης. Και οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να μην πουν κουβέντα για όσα ακούστηκαν.


Καλώς ήρθατε στην 64η σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Πλούσιοι και ισχυροί πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και πρώην επικεφαλής της CIA και της MI6 είναι ανάμεσα στα 130 μέλη της παγκόσμιας ελίτ που παίρνουν μέρος από τις 9 Ιουνίου και για τρεις ημέρες στην πιο μυστικοπαθή ετήσια συνάντηση του κόσμου, που εφέτος πραγματοποιείται σε πολυτελές ξενοδοχείο της Δρέσδης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, όπως πάντα.
Κατά δική τους ομολογία, οι διοργανωτές της Λέσχης «δεν αναζήτησαν ποτέ την δημόσια προσοχή», ενώ διαψεύδουν τις διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας ότι είναι η παγκόσμια άρχουσα τάξη του νεοφιλελευθερισμού, που μπορεί να ξεκινήσει πολέμους και να αποφασίσει ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Απλώς αναφέρονται σε αυτήν ως «φόρουμ για ανεπίσημες συζητήσεις για τις παγκόσμιες τάσεις» και μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες «να στοχαστούν και να συγκεντρώσουν ιδέες».
Από τα λίγα πράγματα που ξέρουμε, επειδή ανακοινώνονται τα ονόματα των συμμετεχόντων, είναι ότι στη φετινή διάσκεψη παρίστανται 130 προσωπικότητες από 20 χώρες. Από την Ελλάδα πρόσκληση έλαβαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Libra Group και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Titan Cement Co.
Συμμετέχουν δύο πρωθυπουργοί (Ολλανδίας και Βελγίου), ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ και 12 πρώην και νυν υπουργοί μεταξύ των οποίων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκπροσωπείται το ΔΝΤ διά της Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ διά του μέλους του ΔΣ Μπενουά Κερέ και μεγάλες τραπεζες με τον πρόεδρο της Deutsche Bank AG και τον πρόεδρο της HSBC Holdings.
Διευθυντές επιχειρηματικών κολοσσών όπως της Siemens και της Airbus Group κάθονται δίπλα στον Χένρι Κίσινγκερ και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αν και αναφέρθηκε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα παρακολουθήσει την φετινή σύνοδο, το όνομά της δεν εμφανίζεται στη λίστα. Αλλά είναι κοινή πρακτική για την Bilderberg να παραλείπει ονόματα από τον επίσημο κατάλογο, εφόσον η συμμετοχή ενός προσκεκλημένου θεωρείται πολιτικά ευαίσθητη.

Τραμπ, Brexit, μετανάστευση
Τι θα συζητηθεί εφέτος; Η παρουσία του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, φανατικού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, είναι μια προφανής ένδειξη ότι οι επικείμενες προεδρικές στις ΗΠΑ θα έχουν εξέχουσα θέση στην ατζέντα, με πιθανή εστίαση στο πώς θα εξασφαλιστεί η νίκη της εκλεκτής του Bilderberg, της Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει βγάλει δεκάδες εκατομμύρια σε αμοιβές από ομιλίες ενώπιον των συμμετεχόντων στη συνάντηση.

Το 2015, η ελίτ της Bilderberg ήταν σίγουρη ότι η Κλίντον θα επικρατούσε επί των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων της, αλλά η αυτοχρηματοδοτούμενη εκστρατεία του Τραμπ και η δημόσια αντίθεσή του στην παγκοσμιοποίηση και τις διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου έχει συγκλονίσει την ελίτ της Bilderberg. Ως εκ τούτου, θα πρέπει τώρα να ασχοληθούν με τον «έλεγχο της βλάβης».

Το Brexit θα είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα. Με το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ σε μόλις δύο εβδομάδες, η Λέσχη θα ασχοληθεί με την απειλή για το μέλλον του ομοσπονδιακού υπερκράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θεωρείται από πολλούς πνευματικό τέκνο και της Bilderberg.

Το κύμα των μεταναστών στην Ευρώπη, μια πραγματικότητα η οποία έχει οδηγήσει Ευρωπαίους ψηφοφόρους στα χέρια εθνικιστικών κομμάτων που συνήθως αντιτίθενται στην ευρύτερη ατζέντα της Bilderberg θα είναι επίσης βασικό θέμα συζήτησης.

Περισσότερα μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. Η Bilderberg λειτουργεί υπό κανόνες αυστηρής μυστικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν αποκαλύπτει τί ακούστηκε στη διάρκεια της συνόδου. Οπως το θέτει ο Guardian, «αφού οι πολιτικοί σύρουν τα κορμιά τους πίσω στα αντίστοιχα κοινοβούλιά τους, δεν λένε λέξη για το τι συνέβη. Ενεργούν σαν θύματα κακοποίησης».