Την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) επιρρίπτει ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους.

Όλες οι πρώτες ενδείξεις κατατείνουν στο ότι την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά διέπραξε το PKK, ανέφερε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Anadolu, οι τουρκικές Αρχές έχουν αναγνωρίσει τον δράστη της επίθεσης της 7ης Ιουνίου.

Οι πληροφορίες θέλουν να γνωρίζουν οι Αρχές ποιος είναι ο άνθρωπος που πάρκαρε το παγιδευμένο αυτοκίνητο και το ενεργοποίησε με τηλεχειριστήριο, την ώρα που περνούσε όχημα με αστυνομικούς, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνα για τη σύλληψη του υπόπτου.

Ήδη τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για την ενοικίαση του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Η επίθεση

Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε έκρηξη με στόχο την αστυνομία στην νοτιοανατολική Τουρκία, στο Μιντιάτ της επαρχίας του Μαρντίν -περιοχή με κυρίως κουρδικό πληθυσμό κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τρεις νεκροί και περισσότεροι από 30 τραυματίες ο απολογισμός.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέδωσε την επίθεση στο κουρδικό PKK, λέγοντας πως η αστυνομία έχει αποτρέψει «εκατοντάδες τέτοιες επιθέσεις μέχρι τώρα».

Η έκρηξη σημειώνεται ένα 24ωρο μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη -ακόμη χωρίς ανάληψη ευθύνης- η οποία επίσης φαίνεται ότι είχε στόχο την αστυνομία.

Η νέα επίθεση σημειώθηκε στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιντιάτ το πρωί της Τετάρτης και, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο προσωρινός απολογισμός βρίσκεται σε τρεις νεκρούς ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

«Ο δράστης της επίθεσης αυτής είναι η φονική οργάνωση ΡΚΚ [Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν]» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Γιλντιρίμ, ο οποίος επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη τραυματίες της επίθεσης της Τρίτης σε ιστορική συνοικία της πόλης.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN-Türk, όχημα γεμάτο εκρηκτικά προσπάθησε να παραβιάσει οδόφραγμα ασφαλείας έξω από το αστυνομικό τμήμα, προτού αστυνομικοί ανοίξουν πυρ εναντίον του οδηγού ο οποίος φέρεται να πυροδοτούσε εκείνη τη στιγμή τον βομβιστικό μηχανισμό.

«Ευτυχώς τα μέτρα ασφαλείας επέτρεψαν να αποφευχθεί ένας ακόμη μεγαλύτερος απολογισμός» δήλωσε ο Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών».

«Ο λαός μας πρέπει να ξέρει ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ισχυρή» προσέθεσε.

Αριθμός ασθενοφόρων έσπευσε στο σημείο της επίθεσης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σε εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan από το σημείο, φαινόταν πυκνός καπνός από την έκρηξη και μεγάλες ζημιές στο κτίριο.

Για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη καμία οργάνωση, μία και πλέον ημέρα μετά, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Οι υποψίες για εκείνη την επίθεση στρέφονταν μεταξύ κουρδικών οργανώσεων και της τζιχαντιστικής ISIS.