Η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε ομοφώνως στα μέσα Μαΐου μια Πράξη η οποία ανοίγει τον δρόμο στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο να μηνύσουν αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και να απαιτήσουν αποζημίωση. Η Πράξη βρίσκεται τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συζητηθεί στις αρχές της εβδομάδας και θεωρείται βέβαιη η υπερψήφισή της. Θα σταλεί αμέσως στον Λευκό Οίκο για υπογραφή. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όμως δήλωσε ότι θα ασκήσει βέτο.
Παρασκήνιο


Το ζήτημα της αποζημίωσης των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήλθε πάλι στην επικαιρότητα με τη δημοσίευση στις αρχές Μαΐου εγγράφων της ερευνητικής επιτροπής του Κογκρέσου για την τρομοκρατική επίθεση τα οποία μόλις αποχαρακτηρίστηκαν και κατά κάποιον τρόπο «ρίχνουν λίγο φως» στον ρόλο «ορισμένων Σαουδαράβων», έγραψαν οι «New York Τimes». Το ισχυρό φιλοσαουδαραβικό και το πετρελαϊκό λόμπι, στο οποίο παίρνουν μέρος ακόμη και πρώην υπουργοί και άλλοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και το οποίο ουδέποτε αντιμετώπισε κάποια οικονομική δυσκολία, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την υπερψήφιση της Πράξης.
Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντελ αλ Ζαμπέιρ «προειδοποίησε» – μάλλον απείλησε –ότι αν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια η Σαουδική Αραβία «θα αρχίσει να ξεπουλά τα αμερικανικά ομόλογα που διαθέτει, περίπου 750 δισ. δολάρια, και τα κεφάλαια που έχει σε επενδύσεις και καταθέσεις στις ΗΠΑ». Στο Κογκρέσο είναι βέβαιοι ότι θα ανατρέψουν το προεδρικό βέτο και στη Γουόλ Στριτ, όπως και σε άλλα τραπεζικά κέντρα, θεωρούν σχεδόν αδύνατη την πραγματοποίηση της σαουδαραβικής απειλής. «Είναι εύκολο να απειλείς με 750 δισ. δολάρια αλλά πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσεις την απειλή σου» παρατηρεί το Κέντρο Bloomberg. Οι Σαουδάραβες φοβούνται ότι τα αμερικανικά δικαστήρια θα «παγώσουν» τις σαουδαραβικές καταθέσεις σε αμερικανικές τράπεζες και σε επενδύσεις –υπολογίζονται σε 117 δισ. δολάρια –όταν αρχίσει η δικαστική διαδικασία, όπως έγινε πριν από περίπου 30 χρόνια με τις καταθέσεις κ.λπ. του Ιράν, της Λιβύης κ.ά.
Μπορούν όμως «να σταθούν» στο δικαστήριο οι προσφυγές των θυμάτων; Διατυπώνονται αρκετές αμφιβολίες. Η ανακριτική έρευνα που έγινε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους δεν δείχνει κάποιον συγκεκριμένο Σαουδάραβα να μετέχει στην «τρομοκρατική συνωμοσία» και οι καταθέσεις που πήραν το FBI και μέλη της ερευνητικής ομάδας του Κογκρέσου από πολλούς Σαουδάραβες και άλλους μουσουλμάνους που ζουν στην Αμερική δεν έδειξαν τίποτε περισσότερο από «περίεργες και σχετικά αδικαιολόγητες» οικονομικές παροχές και προξενικές «διευκολύνσεις» στους σαουδάραβες τρομοκράτες και στον «κύκλο» τους.
«Η έκθεση που θάφτηκε»


Στα πολιτικά και επιχειρησιακά παρασκήνια της Ουάσιγκτον «παίζεται» αυτόν τον καιρό το περιβόητο πρόβλημα με τις «28 σελίδες» της έκθεσης της Επιτροπής για την 9/11 οι οποίες δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα, γεγονός το οποίο επιτρέπει να ανθεί η φημολογία. Είναι βέβαιο ότι αναφέρονται σε αυτές συγκεκριμένα ονόματα μελών της (πολυάνθρωπης) βασιλικής οικογένειας του Οίκου των Σαούντ. Είναι επίσης βέβαιο ότι ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, βολιδοσκόπησαν κατά καιρούς τον κάτοχο του θρόνου για τις διαθέσεις και αντιδράσεις τους αν αποκαλυφθεί ο ρόλος κάποιου μέλους του Οίκου στην τρομοκρατική επίθεση. Οι απαντήσεις του σαουδικού θρόνου είναι «αρνητικές ως και εκβιαστικές». Ο τελευταίος υψηλός επισκέπτης στη Ριάντ, ο πρόεδρος Ομπάμα, τον περασμένο Απρίλιο δεν έλαβε το «πράσινο φως» από τον βασιλέα Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, γεγονός το οποίο η «Washington Post» αποτίμησε ως «ψυχρή υποδοχή».

Απειλές και ανησυχίες


«Είναι εύκολο να απειλείς με 750 δισ. δολάρια αλλά πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσεις την απειλή σου» παρατηρεί το Κέντρο Bloomberg. Οι Σαουδάραβες φοβούνται ότι τα αμερικανικά δικαστήρια θα «παγώσουν» τις σαουδαραβικές καταθέσεις.

Μεγάλο ρίσκο
Τα δολάρια που δεν (θα) τα θέλει κανείς

Τραπεζικές πηγές και άλλοι στη Νέα Υόρκη αμφισβητούν τη δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας να πουλήσει τα αμερικανικά ομόλογα που έχει συγκεντρώσει σε περίπτωση που επιληφθεί η Δικαιοσύνη επί των προσφυγών των θυμάτων.

Αυτό με την προϋπόθεση ότι θα προλάβει να τα πουλήσει προτού τα παγώσει η Ουάσιγκτον. Αλλά και αν προλάβει, θα αναγκαστεί «να τα ξεπουλήσει με σημαντική έκπτωση».
Οσο για τις επενδύσεις σε ακίνητα και επιχειρήσεις στην Αμερική, ο Οίκος των Σαούντ ή οι σαουδαραβικές τράπεζες που έμμεσα ελέγχει θα έχουν πρόβλημα σχετικά με το πού θα μπορέσουν να διαθέσουν τα (τεράστια) ποσά που θα συγκεντρώσουν.
Μετριούνται στα δάκτυλα, σε παγκόσμια κλίμακα, εκείνες οι επιχειρήσεις που θα τολμούσαν να επενδύσουν περισσότερα από 70-100 δισ. δολάρια, λέει ο Τζορτζ Πίρκις του ινστιτούτου GBSD της Ουάσιγκτον. «Κανένας σήμερα δεν ρισκάρει να αγοράσει σαουδαραβικά δολάρια». Και προσθέτει ενδεικτικά ότι πρόσφατα η Κίνα, στη δεύτερη προσπάθειά της να διαθέσει ομόλογα 110 δισ. δολ., «διαπίστωσε ότι η παγκόσμια αγορά είναι υπερκορεσμένη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ