Έγειρε η πλάστιγγα στο λεγόμενο «κατεστημένο» των Ρεπουμπλικανών, εναντίον του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε δηλώσει, διεκδικούσε το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Ηδη, ο «υπ΄αριθμόν ένα» του κόμματος, ο πρόεδρος της Βουλής, Πολ Ράιαν, βγήκε μπροστά προς υποστήριξη του μεγιστάνα.

«Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ενωμένο κόμμα στις εκλογές» είπε ο Ράιαν. Την ίδια στιγμή, η Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκε στον «επικίνδυνα ασυνάρτητων θέσεων» Τραμπ, λέγοντας πως είναι πλήρως ακατάλληλος και επικίνδυνος για τον Λευκό Οίκο.

Ο Πολ Ράιαν είχε εκφράσει αρχικά, όπως και αρκετοί από τον πυρήνα των Ρεπουμπλικανών, επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επικράτησης του Τραμπ. Καθώς ο μεγιστάνας απέκλειε έναν έναν τους υπόλοιπους υποψηφίους για το χρίσμα, όμως, η πίεση ανέβαινε στην κορυφή του κόμματος.

Έπειτα από αρκετές ημέρες σιωπής για την τελική στάση που θα κρατούσε, ο ρεπουμπλκανός πρόεδρος της Βουλής -που, ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατέχει το υψηλότερο αιρετό αξίωμα και ως εκ τούτου θεωρείται «πρώτος τη τάξει» Ρεπουμπλικανός- ανέφερε σε άρθρο του σε εφημερίδα του Γουισκόνσιν πως θα ψηφίσει τον Τραμπ.

Εξηγώντας στη συνέχεια την κίνησή του στο Associated Press, είπε πως «η μοναδική πίεση ήταν ο στόχος μου να διασφαλίσω πω θα είμαστε ενωμένοι ως κόμμα και θα έχουμε πλήρεις δυνάμεις το φθινόπωρο ώστε να κερδίσουμε τις εκλογές».

Κλίντον: Αλίμονο αν ο Τραμπ πάρει κωδικούς για πυρηνικά

Ολομέτωπη επίθεση στον Τραμπ εξαπέλυσε από την πλευρά των Δημοκρατικών το φαβορί για το χρίσμα, η τέως ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, στεκόμενη κυρίως στις θέσεις που έχει εκφράσει ο Τραμπ για την εξωτερική πολιτική και υποστηρίζοντας πως είναι παντελώς ακατάλληλος για την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Το να κάνουμε τον Ντόναλντ Τραμπ αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι ένα ιστορικό σφάλμα» δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε μια ομιλία που εκφώνησε, σε ιδιαίτερη επιθετικό τόνο, στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια) όπου κατακεραύνωσε έναν υποψήφιο «που δεν κατανοεί ούτε την Αμερική ούτε τον κόσμο», λέγοντας ότι έχει «ασυνάρτητες θέσεις».

«Δεν είναι κατάλληλος να αναλάβει μια θέση που απαιτεί γνώσεις, υπομονή και μια τεράστια αίσθηση ευθύνης» συνέχισε η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ η οποία υπενθύμισε στο ακροατήριο τις θέσεις που έχει υποστηρίξει ο μεγιστάνας σχετικά με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία έως τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν είναι κάποιος που θα έπρεπε να κατέχει τους κώδικες για τα πυρηνικά όπλα» υπογράμμισε.

«Ακόμα κι αν δεν ήμουν υποψήφια, θα έκανα ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκλεγεί ποτέ πρόεδρος καθώς είμαι πεπεισμένη ότι θα οδηγήσει την χώρα μας σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι» σημείωσε η Χίλαρι Κλίντον.

Η ίδια άλλωστε, όπως επισήμανε, γνωρίζει τη δυσκολία της «δουλειάς» του προέδρου.

«Θα αφήσω τους ψυχιάτρους να εξηγήσουν τα συναισθήματα στοργής του προς τους τυράννους» σημείωσε.