Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που αποτελείται κυρίως από άνδρες του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG πέρασαν την Πέμπτη τον Ευφράτη, μία κίνηση που η Άγκυρα θεωρεί ότι απειλεί την εθνική της ασφάλεια.

Στο πλαίσιο επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους, μαχητές και τεθωρακισμένα οχήματα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων πέρασαν τον Ευφράτη προς τα δυτικά, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Μίνμπιτζ στην επαρχία Χαλεπιού. Από αέρος θα συνδράμουν αμερικανικά μαχητικά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετέχουν και στις χερσαίες επιχειρήσεις σε καθοδηγητικό ρόλο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κένυα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την Τουρκία ότι κυρίως αραβικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο Μίνμπιτζ, αντί για το YPG.

«Οι βασικές δυνάμεις αποτελούνται από Άραβες μαχητές. Αυτό μας είπαν» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Άγκυρα επανέλαβε ότι το γεγονός ότι η κουρδική πολιτοφυλακή πέρασε τον Ευφράτη αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει απειλήσει μέχρι και με εισβολή στην βόρεια Συρία εάν κουρδικές δυνάμεις διάβαιναν τον Ευφράτη. Σε μια προσπάθεια «καθησυχασμού» των τουρκικών ανησυχιών, τόσο οι κούρδοι όσο και οι άραβες μαχητές που συμμετέχουν στην επιχείρηση δεν φέρουν διακριτικά, ενώ ως επικεφαλής της δύναμης εμφανίζονται αραβικής καταγωγής μαχητές.