Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σενεγάλης ο πρώην δικτάτορας του Τσαντ Ισέν Αμπρέ, αποκαλούμενος ως «Πινοσέτ της Αφρικής» εξαιτίας των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν επί της οκταετούς κυριαρχίας του.

Σε δίκη-ορόσημο για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Αφρική, ο Αμπρέ κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχοντας δώσει εντολή για τη δολοφονία και τον βασανισμό δεκάδων χιλιάδων διαφωνούντων μεταξύ 1982 και 1990. Καταδικάστηκε επίσης για βιασμούς και σεξουαλική δουλεία.

Ο Αμπρέ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το Ειδικό Αφρικανικό Συμβούλιο, το οποίο συνέστησαν το 2013 η Σενεγάλη και η Αφρικανική Ένωση. Ο ίδιος ουδέποτε αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Η ετυμηγορία είναι η κατάληξη ενός αγώνα που διήρκεσε 16 χρόνια των θυμάτων και των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προσαγωγή του πρώην ισχυρού άνδρα στη Δικαιοσύνη στη Σενεγάλη, όπου διέφυγε μετά την ανατροπή του από πραξικόπημα το 1990 στη χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Πρόκειται για δίκη-ορόσημο για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Αφρική, καθώς δικαστήριο υποστηριζόμενο από την Αφρικανική Ένωση δίκασε για πρώτη φορά πρώην ηγέτη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.