Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν το πρωί της Δευτέρας στην Φαλούτζα για να εκδιώξουν τις δυνάμεις της ISIS, με την από αέρος υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί εναντίον των τζιχαντιστών. Θεωρείται ότι προηγούμενως είχαν εγκαταλείψει την πόλη μόνο μερικές εκατοντάδες οικογένειες, και αρκετοί από τους κατοίκους πιστεύεται πως είναι ακόμη εγκλωβισμένοι.Την ίδια στιγμή, η ISIS προχώρησε σε σειρά επιθέσεων καμικάζι στη Βαγδάτη με τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Κατά την προέλαση στις παρυφές της Φαλούτζα το πρωί της Δευτέρας, εκρήξεις και πυροβολισμοί σημειώθηκαν στη Ναϊμίγια, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Θεωρείται ότι προηγούμενως είχαν εγκαταλείψει την πόλη μόνο μερικές εκατοντάδες οικογένειες, και αρκετοί από τους κατοίκους πιστεύεται πως είναι ακόμη εγκλωβισμένοι.

«Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί την επίθεση στη Φαλούτζα», ανακοίνωσε ο Σαμπάχ-αλ Νομάν, εκπρόσωπος των ιρακινών δυνάμεων, σύμφωνα με το Reuters.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη από τρία σημεία ταυτόχρονα και ότι η ISIS «αντιστέκεται».

Η Φαλούτζα είχε πέσει τον Ιανουάριο του 2014, και ήταν η πρώτη σημαντική πόλη στο Ιράκ που έπεφτε στον έλεγχο της ISIS πριν την κατάληψη της Μοσούλης μερικούς μήνες αργότερα.

Προ ημερών, οι αμερικανικές επιδρομές είχαν καταλήξει στην εξόντωση του διοικητή της ISIS στη Φαλούτζα, Μαχέρ αλ Μπιλάουι.

Καμικάζι ξανά στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 20 νεκροί

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, και ενώ οι ομάδες της ISIS δέχονταν επίθεση στη Φαλούτζα, σειρά βομβιστικών επιθέσεων αιματοκύλισε ξανά την ιρακινή πρωτεύουσα.

Στόχοι ήταν και πάλι περιοχές κυρίως με σιιτικό πληθυσμό. Λίγο μετά τις επιθέσεις, την ευθύνη ανέλαβε η ISIS.

Η πιο αιματηρή από τις επιθέσεις σημειώθηκε στην περιοχή Σαάμπ της Βαγδάτης, όπου καμικάζι έριξε αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά που οδηγούσε σε εμπορική περιοχή, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ πολίτες και τρεις στρατιώτες. Τραυματίστηκαν 14 άτομα.

Επίθεση με την ίδια μέθοδο σημειώθηκε επίσης σε υπαίθρια αγορά στην Ταρμίγια, βόρεια της Βαγδάτης, με απολογισμό τουλάχιστον τέσσερις πολίτες και δύο στρατιώτες νεκρούς.

Τρίτη επίθεση σημειώθηκε σε αγορά στο Σαντ Σίτι, με καμικάζι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον τρία άτομα.