Στην θανάτωση 17χρονου αρσενικού γορίλα 180 κιλών αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στο Σινσινάτι των ΗΠΑ όταν τετράχρονο αγόρι έπεσε υπό άγνωστες συνθήκες στην περιφραγμένη τάφρο του.

Ο γορίλας έσερνε το αγόρι στο νερό για περίπου δέκα λεπτά και και κρίνοντας ότι η ζωή του παιδιού βρισκόταν σε κίνδυνο οι υπεύθυνοι έλαβαν τη «σκληρή, αλλά σωστή απόφαση» να πυροβολήσουν και να σκοτώσουν τον γορίλα, επισημαίνοντας ότι τα αναισθητικά βέλη δεν θα είχαν άμεση επίδραση.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το τετράχρονο αγόρι έπεσε από ύψος 3,7 μέτρων στην τάφρο του γορίλα.

Στα πλάνα φαίνεται ο γορίλας να σέρνει το αγόρι στην τάφρο. Μετά σταματά και περιεργάζεται το παιδί. Η μητέρα του αγοριού ακούγεται έντρομη να φωνάζει «η μαμά σε αγαπάει, η μαμά είναι εδώ».

Στην ίδια τάφρο βρίσκονταν και δύο θηλυκοί γορίλες, αλλά δεν πλησίασαν το αγόρι.

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου δήλωσε ότι «[οι υπεύθυνοι] έλαβαν μία σκληρή απόφαση, την σωστή απόφαση, γιατί έσωσαν τη ζωή του μικρού αγοριού. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ άσχημα».

Επισήμανε ότι αν και το αγόρι δεν δεχόταν επίθεση, σίγουρα «βρισκόταν σε κίνδυνο», και τα αναισθητικά βέλη δεν είχαν αρκετά γρήγορη επίδραση.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι όλοι συντετριμμένοι στον ζωολογικό κήπο γιατί το επεισόδιο κατέληξε στο θάνατο ενός γορίλα που κινδυνεύει μα αφανισμό.

Ο Χαράμπε είχε γεννηθεί υπό αιχμαλωσία στο Τέξας και μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι το 2014, όπου οι υπεύθυνοι ήλπιζαν ότι μπορούν να τον εντάξουν σε πρόγραμμα αναπαραγωγής.

«Αυτή είναι μία τεράστια απώλεια για την οικογένεια του ζωολογικού κήπου και των πληθυσμό των γοριλών» επισήμανε.