Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε για μια ακόμα φορά ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Χιροσίμα.

Μια από τις εικόνες που συγκίνησε ήταν αυτή του Σιγκεάκι Μόρι, ενός ηλικιωμένου ιάπωνα, που βρέθηκε στην αγκαλιά του προέδρου.

«Μου έκανε νόημα και έτσι συνέβη» είπε αργότερα στα Μέσα Ενημέρωσης ο 79χρονος σήμερα ιάπωνας.

Ο Σιγκεάκι Μόρι ήταν μόλις 9 ετών όταν η Χιροσίμα και οι κάτοικοί της γνώριζαν τον πυρηνικό όλεθρο, στις 6 Αυγούστου 1945.

Σώθηκε καθαρά από τύχη και από ένα γεγονός που ακόμα κανείς δεν έχει εξηγήσει. Κανονικά έπρεπε να πηγαίνει σε ένα σχολείο στο κέντρο της πόλης.

Όμως μία εβδομάδα προτού το Enola Gay ρίξει τη βόμβα, η οικογένειά του ειδοποιήθηκε ότι έπρεπε να πάει σε άλλο σχολείο στα περίχωρα της πόλης.

Τη στιγμή της έκρηξης περπατούσε σε μια γέφυρα με έναν φίλο του. Έπεσε στο νερό και γλίτωσε τις θανατηφόρες θερμοκρασίες.

Μεγάλωσε και έγινε ιστορικός, αφιερώνοντας τη ζωή του στις ανθρώπινες ιστορίες εκείνων που δεν είχαν τη δική του τύχη.,

Κάποια στιγμή ανακάλυψε ότι εκείνη τη μοιραία μέρα κρατούνταν στην Χιροσίμα 12 αμερικανοί πιλότοι, αιχμάλωτοι πολέμου. Οι περισσότεροι είχαν το τέλος των κατοίκων της πόλης.

Για δεκαετίες, λόγω της πολιτικής κατάστασης και των σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ, Μόρι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους, ώστε να τους ενημερώσει για το πώς χάθηκαν ι άνθρωποί τους.

Ο χρόνος που αφιέρωσε και η εργασία που έκανε υπάρχει στο ντοκιμαντέρ Paper Lanterns, το οποίο προβλήθηκε το 2015.

Μέχρι εκείνο το πρωινό της 6ης Αυγούστου, η Χιροσίμα είχε πληθυσμό περίπου 350 χιλιάδες. Περίπου 80 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, ενώ μέχρι το τέλος του 1945 ο αριθμός των θυμάτων από την έκθεση στη ραδιενέργεια ή/και τα εγκαύματα είχε ανέβει μέχρι και τις 140 χιλιάδες, όπως αναφέρει και το επίσημο site του Μνημείου για την Ειρήνη.