Για μόλις 30.000 ψήφους ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους υποψήφιος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξελέγη πρόεδρος κερδίζοντας τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ, τον υποψήφιο του Κόμματος της Ελευθερίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αυστρία ξεπέρασε τον σκόπελο της ακροδεξιάς.

«Η οριακή νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν υποδηλώνει ότι δεν θα είναι εύκολο να εκπροσωπεί την Αυστρία για τα επόμενα έξι χρόνια»
– σημειώνει η αυστριακή δημοσιογράφος Τζούλια Έμπνερ σε άρθρο της στον βρετανικό «Γκάρντιαν», επισημαίνοντας πως ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας αναπόφευκτα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις βαθιές διαιρέσεις που αναδύθηκαν σε μια χώρα όπου ο μεσαίος χώρος μοιάζει να έχει εξαφανιστεί ολοκληρωτικά. «Η Αυστρία έγινε μάρτυρας ενός τοξικού συνδυασμού της αυξανόμενης δυσφορίας, όσον αφορά την εδραιωμένη διαφθορά, και της απραξίας των πολιτικών», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Έμπνερ, με αποτέλεσμα σήμερα στην Αυστρία η ακροδεξιά να είναι πλέον «κοινωνικά αποδεκτή».

«Αλλά πώς είναι δυνατόν σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας μου να επιλέγει έναν δεξιό λάτρη των όπλων ο οποίος υπερασπίζεται το ξενοφοβικό κίνημα Pegida αντί για έναν οικολόγο καθηγητή Οικονομικών που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα;»,
διερωτάται η αυστριακή δημοσιογράφος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντικατοπτρίζει βαθιές αλλαγές στην κοινωνία καθώς και μια απεγνωσμένη επιθυμία για αλλαγή σε όλες τις κοινωνικές τάξεις».
Αλλά η σημασία της υποστήριξης που έλαβε ο υποψήφιος ενός αντι-μεταναστευτικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος δεν αφορά μόνον την Αυστρία αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η κ. Έμπνερ επικαλείται τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος στις αρχές του μήνα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η επικράτηση του Νόρμπερτ Χόφερ «θα άλλαζε τον χαρακτήρα» της Γηραιάς Ηπείρου, και υποστηρίζει πως λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης στην Αυστρία, συμπεραίνεται πως η Ευρώπη η οποία επανεφηύρε τον εαυτό της πάνω στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της ισότητας, απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Παρότι είμαστε ασφαλείς από την ακροδεξιά έως τις επόμενη προεδρική εκλογή, ο Νόρμπερτ Χόφερ σχεδιάζει ήδη από τώρα το πώς θα στηρίξει τον ακροδεξιό ηγέτη του Κόμματος της Ελευθερίας Χάινς-Κρίστιαν Στράχε στις βουλευτικές εκλογές του 2018. «Οι προσπάθειες που έγιναν σ’ αυτές τις εκλογές δεν θα πάνε χαμένες, αποτελούν υποθήκες για το μέλλον», έγραψε πρόσφατα ο ίδιος στο Facebook»,
καταλήγει η κ. Έμπνερ.