Με το 40% των βενζινάδικων στο Παρίσι να αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα τροφοδοσίας και με την Πέμπτη 26 Μαΐου να είναι η όγδοη κατά σειρά «ημέρα εθνικών κινητοποιήσεων» που προκήρυξαν τα συνδικάτα από τον περασμένο Μάρτιο, η λαΐκή αντιπαράθεση ενάντια στο εργασιακό νόμο που επιμένει να θεσπίσει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έφτασε – συμβολικά – να κεντρίσει στην «ιερή αγελάδα» της σύγχρονης γαλλικής βιομηχανίας: στα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Οι εργαζόμενοί τους ετοιμάζουν καταλήψεις και στάσεις εργασίας, γνωρίζοντας ότι η κίνησή τους είναι πρωτίστως βαθιά συμβολική, καθώς ο νόμος απαγορεύει την ανεξέλεγκτη συνδικαλιστική δράση σε αυτόν τον εθνικά ευάσθητο τομέα.

Στη χώρα διάσημων πρωτοπόρων ερευνητών της ραδιενέργειας, όπως ο Ανρί Μπεκερέλ και το ζεύγος Πιέρ και Μαρία Κιουρί, κάθε φορά που κάποιος πατάει τον διακόπτη για να ανάψει το φως ενός δωματίου, το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιιεί την πυρηνική ενέργεια. Το 75% του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία προέρχεται από 19 πυρηνικά εργοστάσια, με 59 εν ενεργεία πυρηνικούς αντιδραστήρες, της ελεγχόμενης κατά 85% από το κράτος Electricite de France, της γαλλικής ΔΕΗ.
Η εργατική συνομοσπονδία CGT ανακοίνωσε ότι «ξεκινούν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας». Αν και οι πιθανότητες να σημειωθούν μπλακ άουτ είναι μηδενικές (υπάρχει…«κόφτης» με αυστηρότατους περιορισμούς στον τρόπο και τις συνέπειες των κινητοποιήσεων στα πυρηνικά εργοστάσια, ενώ η Γαλλία μπορεί να κάνει εισαγωγή ρεύματος από γειτονικές χώρες) το γεγονός και μόνο της απεργίας σε έναν τομέα που αποτελεί καύχημα του μέσου Γάλλου δείχνει το μέγεθος της σημερινής κρίσης.
«Το κίνημα ενάντια στον εργασιακό νόμο ενισχύεται συνεχώς, με απεργίες και μπλόκα που επηρρεάζουν πολλούς κλάδους, από τα πετρελαιοειδή έως τα χημικά, από την ηλεκτρική ενέργεια έως τις κατασκευές και τις συγκοινωνίες» γράφει η εφημερίδα Le Monde, προβλέποντας κλιμάκωση των αντιδράσεων σε έναν σφόδρα αντιδημοφιλή νόμο (στις δημοσκοπήσεις τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες τον απορρίπτουν), τον οποίον η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς θα περάσει τελικά με έκτακτες διαδικασίες-εξπρές, με την υπογραφή μελών του υπουργικού συμβουλίου, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση – στην οποία βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν υποβάλλει περισσότερες από 5.000 σελίδες τροπολογιών !
Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει μειωθεί το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν θιασώτες της πυρηνικής ενέργειας (καταγράφεται λίγο κάτω από το 50%) ενώ ακόμη και το κυβερνητικό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποστηρίζει επίσημα ότι μέχρι το 2025 πρέπει να κλείσουν, γιθα λόγους ασφαλείας, αλλά και προσανατολισμού σε ήπιες μορφές ενέργειας, οι 26 παλαιότεροι από τους εν ενεργεία πυρηνικούς αντιδραστήρες στην επικράτεια του γαλλικού «εξαγώνου».